изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 05:26 EEST
МОСВ: В Тракия, Добруджа и Крайдунавските райони да пестят водата    
ЕкологияБългария трябва да се подготви за сушава година. Липсата на вода през май не може да се компенсира по никакъв начин. Това призовават експерти от Министерството на околната среда и водите.

 Според анализ на министерството запасите в язовирите са достатъчни, за питейните нужди на населението до есента. Тревожно е обаче нивото на подпочвените води и оттока на реките.

За да се осигури безпроблемното водоподаване от язовирите, водата в тях трябва да се използва само за питейни нужди, предупреждават от дирекция „Води” на Министерството на околната среда и водите. От там заявиха, че нивото на подземните води в страната е много ниско, и е най-ниското от 2000 г. досега. Експертите препоръчват пестеливо използване на подземните води, предимно за питейни нужди, особено в районите, в които те са основен източник на питейна вода. Такива са Добружда, Тракийската низина и крайдунавските населени места.

От дирекция „Води” съобщиха още, че в момента 72 на сто от обемите на язовирите, които снабдяват населението с вода, са запълнени. Със заповед на министър Джевдет Чакъров обаче се въвежда засилен контрол върху изпълнението на месечните графици за водоползване. Според анализа на експертите от ведомството, в неблагоприятно състояние са язовирите, които се използват за напояване. Едва 47 на сто от техния обем е запълнен. Оттокът на реките е по-нисък от средногодишния, като най-тежко е състоянието на реките в Черноморския басейн. http://www.dariknews.net
 


Сходни връзки

МОСВ: В Тракия, Добруджа и Крайдунавските райони да пестят водата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди