изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 03:35 EEST
17 МАЙ - ДЕН НА БЪЛГАРСКИТЕ АВТОМОБИЛИСТИ    
НовиниГОШО КАРБУРАТОРА ГОНИ РЕПУБЛИКАНСКА ТИТЛА С ЖИГУЛИТО СИ


Да спечели републиканска титла е амбицията за тази година на добричлията Георги Викторов, известен като Гошо Карбуратора. Той вече спечели първо място в клас "А" на състезанията драг рейсинг на писта "Божурище" в София през април. Той задминава с 35-годишното си Жигули по-нови и маркови западни коли като Хонда, Опел, Фолксваген. Викторов купил колата през 1982 г. с парите от сватбата си. Броил за десетгодишното возило 5 500 лева, докато ново струвало 6 100 лева. Със закупуването на автомобила, започнало и самоучението. Изчел много книги. Постепенно навлязъл в ремонта на автомобили. Сега той е собственик на автосервиз. Специализирал се е в ремонт на карбуратори. Оттам е и прозвището му. Тръпката му обаче е 35-годишното Жигули. С него от няколко години участва в драг рейсинг - състезание между два автомобила на права отсечка от четвърт миля за набиране на максимална скорост. Предпочел е тази марка автомобили, тъй като имат по-евтина поддръжка. Жигулито е актуално и аз съм се убедил във възможностите на тази кола, коментира Гошо. И признава, че любимото му хоби е да изцежда до дупка двигателя на колата и да извлича максимална мощност. През годините е направил много модификации на своето Жигули. Стандартният двигател на тези руски коли е 80 конски сили. С промените, неговият автомобил е с мощност на двигателя от над 200 конски сили, а при четвърт миля на драг рейсинг развива над 180 км/ч. Има монтирани четири карбуратора, които осигуряват голяма мощност на колата. Завишена е степента на сгъстяване, сложен е и спортен разпределителен вал. Почти преди всяко състезание двигателят на автомобила се разглобява и се правят някакви модификации.  Много му помага малкият му син Даниел. Той е първокурсник в Техническия университет във Варна. И се е заел с голяма част от работата по Жигулито. С направените модификации Жигулито получава нормално ускорение не за стандартните за тези автомобили 17 секунди, а за 5 секунди по-малко. Рекордът му е да вземе четвърт миля или 402,33 метра за 12,83 секунди. От година за участието на Георги Викторов в гонки му помагат Златан и Иван Златеви от магазини "Златев" и собственикът на автоморга Арно Ратс.
Гошо Карбуратора има и червено БМВ, както и два мотора. От две години Жигулито е само за състезания. Обяснява, че като състезателна кола то е много шумно. Затова не може да се каже, че карането е приятно. Ако автомобилът ВАЗ-2101 е здрав, за улично каране не превъзхожда западните возила, но е приличен, коментира Карбуратора. Той е категоричен, че колата му е на върха на състезателната си кариера и все още има потенциал.
 


Сходни връзки

17 МАЙ - ДЕН НА БЪЛГАРСКИТЕ АВТОМОБИЛИСТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди