изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:17 EET
ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ АЛАРМИРАТ: БЕДСТВИЕ И В ДОБРУДЖА    
ЗемеделиеЗърното на полето загива, а с него и вложените над 240 милиона лева. Земеделските стопани се прибират от нивите в прединфарктно състояние, жалват се арендатори. Националната асоциация на зърнопроизводителите се готви за ефективни протестни действия, ако правителството не обяви бедствено положение в страната

Бавно, но сигурно, реколтата в Добруджа загива. Пасищата взеха да съхнат и след няколко дни вече ще могат да се палят. Има и изсъхнали дървета.  Зеленее се само край банкетите на пътищата. На полето няма дори кал. Картината се мени с часове. Зимен запас от влага няма. Продуктовата влага свършва. При това високите температури от 22 до 28 градуса в различните райони на областта обричат на гибел както есенниците, така и пролетните култури. Оказва се, че сушата е прогонила дори вредителите. Земеделските стопани, като се прибират от полето, са пред инфаркт. Ако до броени дни не завали и управляващите не вземат мерки, загива и земеделието ни. Остава ни само да си приготвим въжетата.
Така едни от едрите земеделски производители в областта описаха картината в Добричка област на проведеното вчера заседание на Постоянната областна комисия по зърнопроизводство. И настояха в областта, както в още много в страната, да се обяви бедствено положение.
На заседанието бяха изнесени данни от проведеното спешно обследване на посевите в областта през последните дни. Картината, която бе представена, е следната. С пшеница в областта са засети 1 125 000 декара. Към момента голяма част от тях са към средно и добро състояние. Най-масово посевите са във фаза "начало на цъфтеж" и "изкласяване". Царевицата е във фаза "3 лист", а слънчогледът - "втори чифт истински листа". Засега пролетниците са в добро състояние. Най-силно изразено е засушаването в крайморските общини, където запасеността с влага е ниска. Там държавните специалисти прогнозират добиви до 30-40 на сто спрямо миналогодишните или 150-200 кг/дка. Като добро засега се определя състоянието на посевите с пшеница в общините Добрич, Добричка и Ген. Тошево, където прогнозата е добивите да са 45-50 на сто спрямо 2006 г., а най-добро, засега, било положението в общините Крушари и Тервел. Там очакваните добиви са 50-55 процента от миналогодишните. Данните сочат, че в почвения слой от 0 до 5 сантиметра влага няма, от 5 до 20 см тя е 30 на сто, а от 20 до 50 см.- 40-45 процента. Оказа се, очакванията на зърнопроизводителите и общинските земеделски служби са далеч по-песимистични. Стана ясно, че най-критична е ситуацията край морето. На 15-20 километра от морето видимо състоянието на посевите се влошава, обясниха участници в проверката. Арендаторът от Каварненско д-р Михаил Кръстев обясни, че най-сериозно е положението в селата Камен бряг, Поручик Чунчево и Св. Никола. Там има посеви с изсъхнали горни листа, които дори и да има дъжд, вече нямат шанс. Прогнозата му е, че няма да се достигнат добиви дори от 150-200 кг/дка. Затова той настоява да се обяви бедствено положение и производителите да получат помощ, за да могат да засеят наесен. В Каварненско и Шабленско има полета с пролетници, където нищо не е поникнало. Д-р Кръстев прогнозира, че съдбата на царевицата и слънчогледа дори може да е по-тежка от тази на есенниците. Ако есенниците дадат 100-150 кг/дка, то от пролетниците може да не получим нищо, каза той. И припомни, че и 2001 г. беше сушава, но тогава поне имаше малко зимна влага. Затова прогнозира, че ако не завали, то царевицата и слънчогледът може въобще да не пораснат. Затова той предлага по линия на ЕС да се отпуснат средства за подпомагане на земеделието ни.
Влага няма никаква, продуктовата влага също се изчерпва, признаците за отпадане на пролетниците са налице, каза арендаторът Стоян Ковачев. Според него, трябва не само да се обяви бедствено положение, но и да отпаднат част от данъците. Той алармира, че стопаните не могат да бракуват посеви, в които вече са вложили 60-70 лева разходи, тъй като трябва да платят и допълнително ДДС от 12-14 лева. Собственикът на земя може да не получи никаква рента тази година, но ние сме вкарали в земята инвестиции и приключим ли на загуба, няма да има какво да се сее на есен. Затова той предупреди и за опасност от жестока криза за семена. Ако до 10 дни не завали, въобще не трябва да говорим за земеделие, каза бившият зам.-областен управител. Той призова стопаните, които имат стара пшеница, да не се изкушават да продават, а да я пазят за семена.
Сушата е такава, че там, където е минала сеялката, земята най-много се е нацепила, каза арендаторът Димитър Катранджиев. И добави, че ако до дни не падне дъжд, фермерите ще трябва да вдигнат белите байраци. Той припомни, че зърното е икономиката на една държава, а никой застраховател не предлага застраховка срещу суша. Ако сушата продължава по същия начин, тежко и горко на всички ни, каза той. И припомни, че такива кризи в земеделието са сваляли и правителства. Трябва да се бие тревога, единодушни бяха зърнопроизводителите от областта. Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите   Кирил Джендов съобщи, че предстои Националната асоциация на зърнопроизводителите днес да излезе с декларация. В нея ще се настоява правителството да обяви бедствено положение в страната. Ако това не стане до 18 май, на 22-ри започваме ефективни стачни действия, каза  той. До момента в над 15 области в страната ситуацията е бедствена заради сушата. Иска се обявяване на бедствено положение, за да може да се преговаря с Брюксел и правителството - да се обезпечи следващата стопанска година. Няма по-голямо бедствие от сушата. Ако градушката е локално явление, то сушата е тотално. Затова трябва да се мисли за спасяване на земеделието ни - каза К. Джендов.
 


Сходни връзки

ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ АЛАРМИРАТ: БЕДСТВИЕ И В ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди