изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:07 EEST
ПРЕМИЕРЪТ СЕ СКРИ ОТ ФЕРМЕРИ И ЖУРНАЛИСТИ    
ЗемеделиеЗемеделският министър Нихат Кабил дойде в Добруджа не да помогне, а да нахока земеделските стопани, че искат бедствено положение. Размаха пръст на журналистите, че представяли картината в земеделието в черни краски. Кабил се помоли на свети Илия за дъжд, доведе си и ходжа. Три елитни коча отиват курбан

Премиерът Сергей Станишев и земеделският министър Нихат Кабил вчера бяха в Добруджа. Оказа се обаче, че те не са дошли да чуят проблемите на земеделските производители заради критичната ситуация със сушата, а да им се накарат за това, че искат обявяване на бедствено положение. Н. Кабил предупреди земеделските стопани, че няма да влиза в полемика с тях. Но е категоричен, че  макар ситуацията да е тежка, не може да се говори за бедствено положение. За да бъдело обявено такова, трябвало да има пряка или косвена опасност за живота и здравето на хората, аргументира се земеделският министър. Явно не признава като такова прединфарктното състояние, в което земеделските стопани изпадат, като видят изгорелите от сушата житни полета, както сами те разказаха ден по-рано. След това размаха пръст и на журналистите, че представяли картината в земеделието в черни краски. Очевидно избягваше конкретните отговори на поставените му въпроси или предпочиташе да отговаря укорително на тези, които си позволяваха да го питат кога ще си получат субсидиите, кога ще се решат проблемите със стопанските дворове, кой ще връща на банките кредитите, които  земеделските стопани са теглили, за да засеят и т.н. Неколкократно препоръча на хората от полето да четат в Интернет. Тонът на земеделския министър явно не поощри производителите да излеят мъката си от изгарящата от сушата реколта на полето. Много от тях бяха разочаровани. Споделиха, че, според тях, министърът е дошъл неподготвен, а срещата е била безполезна.
След това министърът присъства на молебен за дъжд, отслужен от иконом Стоян Иванов край Ген. Тошево. Със свещ в ръка той коленичи заедно с другите, когато архиерейският наместник отправи молитвата за дъжд към Свети Илия. Стана ясно, че Нихат Кабил е довел със себе си и ходжа Гюнай, който също отправи молитви за дъжд. С молитва за дъжд днес за курбан ще бъдат принесени три елитни млади коча от стадото на Добруджанския земеделски институт. Те са 18-месечни и са от порода севернобългарска тънкорунна, кръстоска с Ил дьо Франс. Животните с номера 668, 647 и 132 са дарени от Н. Кабил, кмета на Ген. Тошево Димитър Михайлов и Добруджанския земеделски институт.
По-късно Нихат Кабил пристигна в Добрич, където посрещна началника си - премиера Сергей Станишев. По официална програма те трябваше да имат работна среща със селскостопански производители от региона и страната, за да бъде обсъдено състоянието на тазгодишната реколта и евентуалната опасност за нея от продължителното засушаване. Оказа се, че в залата бяха допускани производители по предварителен списък с около 30 имена. Останалите навън стопани коментираха,че половината от тях са от червените среди. Зад вратите на срещата се оказахме и ние - журналистите. Беше ни разрешено само да обслужим властта, като направим протоколни снимки. След това охраната на премиера се погрижи всички представители на медиите да бъдат изведени от залата. Остана само кореспондентът на "Дума". Впоследствие и той е бил изведен извън залата. Навън се оказа и председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов, както и други едри фермери. Припомняме, че съюзът е част от Националната асоциация на зърнопроизводителите, която поиска от управляващите да бъде обявено бедствено положение до 18 май и предупреди, че в противен случай от 22 май ще започнат стачни действия. Недопуснатите производители недоумяваха на какъв принцип са селектирани тези, които са в залата. По-късно участници коментираха, че срещата е била подготвена и всички са си знаели думичките, а министър Кабил продължил да се кара на земеделските стопани.
"Утре и мляко да завали, все тая. Ще прибираме не зърно, а трици, които нито за хляб ще стават, нито за семена. Сегашната криза има акумулиращ ефект. Наесен няма да има семена" - коментира агрономът Камен Божидаров. Според него, част от държавния резерв трябва да се задели за семена и да се промени законът, за да се позволи да бъдат засети такива семена от зърнобази. Той прогнозира, че през юли ще има спекулативни цени на пшеницата от порядъка на  350-400 лв./т. Така цената на хляба ни щяла да стане европейска, но без да е с европейско качество.
Ще стигнем дотам, да ровим из мравуняците за семена, като в оная българска народна приказка, коментираха земеделци пред сградата на Областна управа-Добрич.
 


Сходни връзки

ПРЕМИЕРЪТ СЕ СКРИ ОТ ФЕРМЕРИ И ЖУРНАЛИСТИ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ПРЕМИЕРЪТ СЕ СКРИ ОТ ФЕРМЕРИ И ЖУРНАЛИСТИ
Автор: Anonymous да 2007-05-19 @ 01:46 EEST
Така ще е.Ние си ги избираме.Известен ми е случай за депесарски кмет,който събира ловна дружинка ,за да бие житен бегач /за непросветените,това е бръмбар/.Грозна картинка.А охраната ,нали знаете за какво е-за да пази избраните от любовта народна.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди