изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 04:36 EEST
ГЕРБ ЩЕ РАБОТИ В СИНХРОН ЗА ЗАЩИТА ИНТЕРЕСИТЕ НА ВСИЧКИ ВАЖНИ ОТРАСЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПА    
Европейски съюз Пред НДТ  кандидатът за евродепутат на Политическа партия ГЕРБ Преслав Борисов - търговски директор за Източна Европа в "Агри-Лойд Интернеишънъл" – Великобритания

- Г-н Борисов, като специалист в областта на земеделието, какъв е Вашият коментар за отрасъла към момента, предвид членството на страната ни в Европейския съюз?

- Като член на ЕС България е длъжна да синхронизира селскостопанската си политика с тази на Европейския съюз. Задачата на управляващите е да направят така, че да защитят интереса на всички земеделски производители, за да имат своето достойно място в обществото. В противен случай земеделците ще претърпим сериозни загуби. Веднъж - от непълното усвояване на фондовете на ЕС, и на второ място, като резултат от първото -  неконкурентноспособността на българските производители в европейския пазар.

- Какво трябва да се направи според Вас, предвид апела на земеделските производители от региона за обявяване на бедствено положение и тежкото състояние на посевите?

- Очертаващата се криза, породена от сушата, е само още едно доказателство за това, че властимащите трябва да разработят адекватна стратегия за българското земеделие. Тя трябва да даде решение на проблемите в земеделието на фона на непрекъснатите аномалии във времето, новите екологични изисквания, в по-дългосрочен план, така че да защити интересите на земеделците. В противен случай всяко решение се взема на парче, което задължително води до негативен или, в най-добрия случай, до краткотраен ефект.

- При срещата си със земеделски стопани от Добричка област министър Нихат Кабил заяви категорично, че не може да се говори за криза и за бедствие - Вашият поглед?

- Като министър на земеделието е в неговите правомощия да дефинира проблема спрямо това, което той прецени за правилно, като се надявам, че осъзнава, че със своето решение той трябва да поеме политическата си отговорност. Мисля, че все още е рано да се даде окончателна оценка за пълния размер на загубите, които ще претърпи земеделието, вследствие на задалата се криза. Независимо от това, трябва да се предприемат адекватни стъпки с цел финансовото подпомагане на земеделските производители. Икономическото изражение на тази криза несъмнено ще бъде сериозно. Ако вземем например Добричка област, в която се обработват 3.5 млн. дка земя, загубите за региона само от рентата ще бъдат в размер на около 70 млн. лв.

- Какви, според Вас, са адекватните мерки?

- За съжаление, държавата отново изневери на своите граждани и по-специално на селскостопанските производители. С последните изявления на министър-председателя и министъра на земеделието в Добричко управляващите още един показаха, че не са съпричастни към сериозната криза, която се задава в момента. Вместо да отговорят на конкретните запитвания на земеделци - с какво ще сеем догодина, как ще си плащаме банковите кредити, лизинги и задължения по САПАРД, те заявяват, че рентата трябва да бъде задължително платена, което не беше въпрос към момента. А важното е да се разбере, че България има възможност да развие своето зърнопроизводство, но това не е задължение. Само чрез създаване на благоприятни условия от управляващите ние можем да продължим напред.

- По повод интервю във в. "Труд" министър Кабил едва ли не нападна земеделските производители и медиите, че едните не знаят как да подават документи, за да придобият селскостопански дворове, а другите правят от мухата слон и изтъкна 8 основни грешки.

- По този повод мога да кажа само, че това е един омагьосан кръг. Хората по места подават молби в общинските земеделски служби и след одобрение тези документи се изпращат в министерство на земеделието. От там след дълъг период от време те се връщат обратно на регионално ниво като неверни, без да има коментар кои точки са неверни, за да могат да бъдат коригирани и изпратени обратно. Хората не могат с години да пробият. Независимо, че срокът бе удължаван два пъти, според думите на министъра излиза, че по места служителите не са добре подготвени за правилната окомплектация на тези документи. Ако това е така, защо след като те са негови служители, той не направи така, че те да не допускат тези грешки и да не усложняват процеса допълнително. Хората негодуват - не могат да изградят стопанските си дворове и да работят адекватно.

- Прави впечатление, че ГЕРБ е единствената партия, която има земеделски специалист в листата си. Вие сте на 11-о място, което едва ли е гаранция, че ще влезете в европарламента, но...

- Да, вярно е. Политическа партия ГЕРБ е единствена от водещите партии, според последните социологически проучвания, която в листата си има кандидати, пряко свързани със земеделието. Смятам, че това е един знак за това, че ПП ГЕРБ заема отговорна позиция в областта на земеделието.

Наистина аз съм 11-и в листата и гаранция, че ще вляза в Еворпейския парламент, няма, но нека все пак минат изборите. Важното обаче е, че още при самото ни представяне председателят на партията Цветан Цветанов отбеляза - това е националният отбор на България. И като такъв, независимо колко евродепутати биха влезли в Европарламента от листата на ГЕРБ, ние всички ще работим в синхрон за това да защитим интересите на всички важни отрасли за България в Европа.

Разговаря Виржиния ГЕОРГИЕВА

 


Сходни връзки

ГЕРБ ЩЕ РАБОТИ В СИНХРОН ЗА ЗАЩИТА ИНТЕРЕСИТЕ НА ВСИЧКИ ВАЖНИ ОТРАСЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди