изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:04 EEST
РОКЛИ НА ГРАДСКИ КОКОНИ ОТ ПРЕДИ ВЕК ПРЕДСТАВЯ РЕТРО РЕВЮ    
КултураРетро ревю-спектакъл организира днес Регионалният исторически музей в Добрич, съобщиха на пресконференция уредниците Лена Кирилова и Надежда Иванова.

 В него ще бъде представено развитието на модата от края на 19 до средата на 20 век. Проявата е в рамките на европейската инициатива "Нощ на музеите" и е посветена на днешния Международен ден на музеите.  Ще бъде проследена модата от характерните селски костюми до градската европейска мода. По това време градското население е ходило на балове, вечеринки, сказки, театро, обясниха уредници в музея. Присъстващите на ретро ревюто ще бъдат пренесени в тогавашната атмосфера от рокли от шумяща тафта, официални черни рокли с дантели, пелерини, воалетки. Ще бъдат показани и изискани аксесоари - умрели /чадърчета/, манистени чантички и др. Ще бъде представена и котленска носия с божигробска престилка. По онова време само най-богатите са можели да отидат на Божи гроб и да станат хаджии. Те носели на съпругите си божигробски престилки, било въпрос на престиж дамите да притежават такива. На ревюто може да бъде видяно и бельо. Това е периодът, в който градските кокони са сваляли белите ризи и са обличали гащи и корсети. Първите облекла и платове са се внасяли от чужбина - Франция, Австрия. Отначало гражданките поръчвали тоалети, по после се появили първите модисти, които внасяли платовете и кройките.
Тоалетите, които ще бъдат представени от чаровните манекени от "Енджълс модълс", са от фонда на музея. Той разполага с над 1500 престилки, 30-40 градски костюма, над 200 ризи и още толкова сукмани и фусти. Ревю-спектакълът ще има и комично измерение. Диалози от "Криворазбраната цивилизация" ще бъдат представени от актьорите Ема Георгиева и Красимир Демиров. Танцьорите от клуб "Елеганс" пък представят характерни за периода танци.
Европейската инициатива "Нов на музеите" се провежда от 2005 г. През първата година в нея са се включили 1200 музея, през втората - 1700. България се е присъединили през м.г. с малък брой културни институции. Тази година инициативата у нас е на Министерството на културата и се очаква да се включат над 60 музея. Добричкият ще участва за първи път. НДТ 

 


Сходни връзки

РОКЛИ НА ГРАДСКИ КОКОНИ ОТ ПРЕДИ ВЕК ПРЕДСТАВЯ РЕТРО РЕВЮ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди