изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 22:07 EEST
НАД 2300 ПРЕДИЗБОРНИ МАТЕРИАЛИ Е СЪБРАЛ МУЗЕЕН СПЕЦИАЛИСТ    
Новини
Над 2 300 плаката, дипляни, листовки и всякаква друга предизборната агитация е събрал специалистът от Историческия музей в Добрич Живко Марков. Те са от всички демократични избори след 1989 г. Историкът има екземпляри от  кампанията за Велико народно събрание, от изборите за последните пет български обикновени парламента, както и от местните избори през 1992 г,. 1995 г., 1999 г. и 2003 г.  Сега обикаля предизборните щабове на регистрираните в ЦИК партии и коалиции, за да обогатява фонда и с материали от историческите първи избори за депутати за Европарламента. Констатира, че за всеки следващ вот се появяват нови форми на агитация. След традиционните брошури, плакати, дипляни, партиите въвели в употреба с агитационна цел балони, запалки, химикали, шапки и фланелки с предизборни послания. Сред новите форми за пропаганда са надписите на държачи за мобилни телефони, компактдискове с партийни песни, светещи звездички и енергийни напитки.

Констатира, че с годините предизборните материали стават все повече, все по-разнообразни и по-луксозни. Най-много пари се хвърлят на парламентарни избори. Тогава има най-голямо изобилие от агитационни материали, посочва Живко Марков. Сред събраните от историка има и писма от  политически партии, адресирани поименно до добричлии, които са пускани в пощенските им кутии. И за не отсъства българският манталитет, намират се и материали, заложили на анти-кампанията. 
Живко Марков събира материалите от предизборните щабове. Търси всички регистрирани в Добрич и областта партии, коалиции и независими кандидати за съответните избори. Понякога обаче установява, че има политици и партии, които се борят за вота на добруджанци, а нямат дори предизборни офиси. Убеден е, че събраните предизборни материали има историческа стойност, тъй като се оказва, че липсват запазени материали от изборите преди 1947 година, когато е бил последният многопартиен вот.
 


Сходни връзки

НАД 2300 ПРЕДИЗБОРНИ МАТЕРИАЛИ Е СЪБРАЛ МУЗЕЕН СПЕЦИАЛИСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди