изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 05:08 EEST
БЪЛГАРИНЪТ Е ЕДИН ОТ НАЙ-БОЛНИТЕ В ЕВРОПА    
ЗдравеСтраната ни има специфични генетични заболявания

Българинът е един от най-болните хора в Европа, заяви по време на дискусия в курорта "Албена" Радка Кънева от Националната генетична лаборатория и изпълнителен мениджър на Центъра по молекулна медицина. Според нея, причините са комплексни. Коренят се в начина на живот на българина, начина на хранене, важен е и социалният фактор, т.е. дали човек може да си позволи профилактични прегледи или лечение. По генетично здраве българите не сме по-различни от останалите популации.
Има специфични генетични заболявания за различните групи хора, включително и за нас. В България има няколко редки наследсвени болести, които за първи път са описани за български пациенти и от български екипи лекари. Те са в областта на невромускулните заболявания.  В тази област страната ни е една от водещите в областта на диагностиката на въпросните заболявания. За тези специфични за нашата страна генетични заболявания се прилагат специални скринингови програми по местата, където има съсредоточие на тези редки болести. Обикновено става въпрос за здрави хора, които са носители на генетичното заболяване и децата им могат да се разболеят. На тези хора се предлагат генетични изследвания, за да преценят те дали искат здраво дете и могат ли да се грижат за болно. Рискът от наследствени болести е по-голям при групи, в които има родствени бракове. От значение е също от коя етническа група са пациентите, дали в групата има близкородствени бракове.
Генетичните изследвания засягат отделния човек, съдържат лична информация за него и имат огромно значение за неговото здраве и за това на неговите родственици. Това е информация, която може да е много ценна и полезна, но може да се изполва и против интересите на пациента - за дискриминация на хора с определени заболявания. 
Генетичните болести са 17 000. Някои се срещат сравнително често, но има и такива, които са много редки и уникални. Основните групи наследствени болести, за които са известни генетичните причини, са включени в пътеки, макар много често средствата за лечението им да не достигат. Почти всяка година у нас има проблеми с финансирането на лечението на генетичните болести. Системата на финансиране на здравеопазването у нас е доста тромава. Но, трябва да се знае, че правителствата могат да се сменят, но лечението на хората с такива болести не може да спре, категорични са генетиците.        
Те участваха във форум в Албена по актуални проблеми на генетиката, стволовите клетки, рака и трафика на хора. Организатори са фондация МОСТ, съвместно с Националната генетична лаборатория, Центъра по молекулна медицина и общините Варна, Добрич и Търговище.
 


Сходни връзки

БЪЛГАРИНЪТ Е ЕДИН ОТ НАЙ-БОЛНИТЕ В ЕВРОПА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди