изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:45 EEST
С НОВИ ОЧИ - КЪМ ВЕЧЕ ПОЗНАТОТО    
Новини

Втора колекция картини пресъздаде уникалния свят на нашето крайбрежие



Приключи второто издание на пленера по живопис "Арт-пътеки" Шабла 2007. Краят на физическото съпреживяване във времето на девет творци символично беляза и едно начало - началото на пътя на нарисуваните на североизточния български бряг платна към широката публика. Първата среща на зрителите със 17-те картини, които отразяват погледа на художниците към природните, историческите и архитектурните особености на нашия край, се състоя миналата седмица, когато бе официално открита изложбата от пленера. На събитието присъстваха - освен самите творци, много граждани, журналисти от регионални и национални медии и официални гости, съобщиха от община Шабла. Кметът на града Елка Димова, която е генерален спонсор на арт-събитието, се обърна към присъстващите: "Безкрайно много се радвам, че Общински съвет Шабла прегърна радушно идеята за организирането на такъв пленер и вече втора година тази идея се превръща във факт. По този начин тук дойдоха нови хора и се надявам, че един ден те ще се завърнат отново. За щастие, засега успяваме да запазим тази част от България привлекателна, красива и зелена. Дано съумеем да я свържем с реалностите в съвременния свят, без да внасяме дисхармония и диспропорции. Гостуващите художници видяха този край в неговата естествена хубост, докоснаха се до нея и въпреки не дългия си престой, вярвам, са успели да я разберат. Те претвориха уникалността на това място в картини, които ще останат собственост на общината, а това е фонд, на който може само благородно да ни бъде завидяно. Благодаря Ви, творци!"

Платната от второто издание на "Арт-пътеки" пресъздават с различни очи действителността, която за всички нас е обичайна до степен, че понякога дори не я забелязваме. Затова облагородяваща и собствения ни свят е тази необичайна, "охудожествена" среща с шабленския фар, с ерозиралите брегове, с двете езера в района, с мистичния храм на Кибела, с идилични гледки от тихото селце Крапец. Картините на Йордан Кисьов, Димитър Трайчев, Мария Зафиркова, доц. Валери Чакалов, Цветан Кръстев, Коста Костов, Узадел Хартмут, Мариана Калъчева и Георги Демирев ще бъдат прибавени към живописната сбирка от първия пленер, за която, вдъхновени от нашия край, твориха Матей Матеев, Николай Каранфилов, Пламен Монев, Чавдар Петров, професорите Димитър Чолаков и Ивайло Мирчев и др. Всички тези имена са вписвали своята лична биография със златна нишка и в историята на българското и европейското изобразително изкуство. Ето защо можем само да се надяваме по-бързо да бъде разрешен въпросът със създаването на художествена галерия в Шабла, където и местни жители, и гости да могат да погледнат с нови очи край себе си.

До края на месец юни картините от втория пленер "Арт-пътеки" ще бъдат изложени за посетители в залата на Художествената сбирка в читалище "Зора". След това - съгласно регламента на пленера - колекцията ще гостува на престижни галерии в страната. Ето какво споделиха част от творците за мястото и пленера:

Узадел Хартмут - немски художник, живеещ в Палма де Майорка: "Това е втората ми визита в този край на България. Дали го виждам променен? Никак. Но аз ценя недокоснатата природна красота. Мисля, че това се вижда и в платната ми. Крапец и околностите в тях изглеждат като магически свят, като картини от забравена приказка, като обещаната земя… Аз наистина ги виждам по този начин. Чувствам се обогатен и от присъствието на толкова много други творци. Само че - заради езиковата бариера, приятелствата, които завързах, бяха по-скоро пантомимни."

Мариана Калъчева - най-младата участничка в пленера, родом от Пловдив: "За първи път съм в тази част от страната и дори сега, в края на престоя си тук, усещането ми е същото, както и в първия ден: все едно съм се върнала с 15 години назад. Тогава бях още ученичка и ходехме на лагер по места, които изглеждаха по подобен начин - дълги, пусти плажове, неспирни ветрове. Харесва ми вашият край - сурово място с особена красота."

Йордан Кисьов - директор на Художествената галерия в Силистра: "Много съм доволен, че Коста Костов ме покани да взема участие в пленера "Арт-пътеки". Харесвам пустошта, този дълъг бряг. Това, което ми направи най-силно впечатление обаче, бяха стръмните брегове, от които морето непрекъснато краде. Под въздействието на тази гледка нарисувах картината "Ерозия". В нея си проличавам и аз самия като натюрел - некомерсиален, малко агресивен… Но се надявам това, че съм останал верен на себе си, да стане причина зрителят да бъде докоснат от внушенията на платната ми." НДТ

 


Сходни връзки

С НОВИ ОЧИ - КЪМ ВЕЧЕ ПОЗНАТОТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди