изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:45 EEST
Кольо Парамов: Голямата криза в БСП е по отношение на преразпределение на статуковото и на овладяване на цялата олигархия    
ИнтервютаКольо Парамов, говорител на Граждански съюз за нова България пред Нова телевизия, “Здравей, България”

Водещ: След драмата на Кокаляне към драмата на управлението. Добро утро и добре дошли на Кольо Парамов, който е говорител на Граждански съюз за нова България, бивш депутат от левицата. Ще премине ли управлението по тънката си тръбичка над придошлата река на кризата, според вас, като в Кокаляне?
Кольо Парамов: Според мен не трябва да допуснем по този начин да бъде очертано бъдещето на този кабинет, на този Министерски съвет.
Водещ: Защо? Защото, който се подхлъзне, ще падне?
Кольо Парамов: Да се допусне да мине по тази тънка тръба.
Водещ: Да.
Кольо Парамов: Вижте, г- Коритаров, проблемът е много сериозен. Кризата в България е много голяма, тежка. Правителството, по оценка на Граждански съюз за нова България, е в най-тежката си кризисна част.
Водещ: Как я формулирате тази криза? Правителствена ли е тя или е специфична партийно-политическа криза?
Кольо Парамов: Тя е партийно-политическа заради условието, че коалиционните партньори държат на всяка цена да запазят това правителство. А вие виждате, че е изчерпан ресурсът като доверие на това правителство. И от тази гледна точка се налага, по наша оценка, задължителната смяна на този министър-председател и на този кабинет. Ние нямаме друга възможност да преоценим условието, че Станишев днес е в състояние да надделее като министър-председател при тези коалиционни партньори, да убеди Доган и Симеон Втори да съставят нов тип кабинет, който да заведе България в онова ниво на развитие, което всички българи искат.
Водещ: Гледната ви точка по-скоро отразява амбициите на един сравнително нов политически субект да получи шанс за участие, поне състезание за власт.
Кольо Парамов: То това е едната страна на въпроса, но то е най-малката и най-слабата част от въпрос.
Водещ: Но нека да се насочим към анализ на същинските причини за кризата. Защо се стигна до тази криза?
Кольо Парамов: Същинските причини могат да бъдат определени по няколко начина. Първо, те са партийно-политически. Голяма криза в БСП е по отношение на преразпределение на статуковото и на овладяване на цялата олигархия. Оттам – ползване на олигархията за стабилизиране на властта. И оттам – стабилизиране на определените личности и хора, които влияят върху БСП, за да може тя да изкара този или още много други мандати. По този случай...
Водещ: Подсещате ме за нещо, което като че ли трябва да бъде направено поне като предположение, ако не и като твърд извод. Загубата на неочаквано голям процент на парламентарните избори още 2005 година, когато БСП се оказа само с 82-ма депутати в този парламент, като че ли принуди социалистите да компенсират тази липса на абсолютно парламентарно мнозинство за партията си не само с участие в тройната коалиция, но и със засилване на олигархията като влияние, която компенсира липсата на мнозинство.
Кольо Парамов: Точно така.
Водещ: Всъщност това е като че ли голямата драма на социалистите.
Кольо Парамов: Голямата драма е, че те в един момент се надяваха олигархията да помогне за стабилизиране на властта в България, а стана точно обратното.
Водещ: До подмени едва ли не легитимността на управлението.
Кольо Парамов: И заради това, вие от вчера пресен пример имате от участието на Добромир Гущеров във вашето предаване, може да направите връзката защо именно оценката на икономистите в БСП е толкова фрапантна.
Водещ: Защо да е фрапантна?
Кольо Парамов: Аз я определям фрапантна, защото абсурдно е член на Изпълнителното бюро, който отговаря за икономиката на страната, да заявява вчера, че българската икономика в момента е в разцвет.
Водещ: Така каза, факт.
Кольо Парамов: Това е уникален парадокс. Защото в сравнение на доклада на Николай Василев от миналата седмица и с тенденциите на българското производство, тенденциите на българската финансова база, тенденциите на данъчната ситуация, тенденциите на всичко онова, което определя доходната политика на България може да се забележи куп нередности, куп фалш може да се забележи.
Водещ: По-скоро не четете ли това, което каза Гущеров, ето, то днес е цитирано в пресата като директна защита на Румен Овчаров, като теза, че поради тъкмо този разцвет на икономиката, не е необходимо да бъде сменян Овчаров?
Кольо Парамов: Вижте, базовата интрига на Овчаров с Румен Петков, с Изпълнителното бюро и желанието на партийните функционери да се отърват от Овчаров, няма нищо общо с икономиката на България. Нашата икономика днес не е поставена в онези релси, в които да се движи правилно. Аргументацията за това е следната. Ние сме последни в Европа, ние сме много назад след Румъния, ние имаме неадекватно икономическо статуково в страната и то е породено следствие на много силната атака на олигарсите към управляващата класа.
Водещ: Само не ми стана ясно в какъв контекст споменавате Румен Петков, какво общо има той с кризата.
Кольо Парамов: Румен Петков е един от двигателите на ситуацията, която в момента съвпада като условия.
Водещ: В какъв смисъл двигател?
Кольо Парамов: В смисъл, че част от партийното ръководство и Изпълнителното бюро правят всичко възможно в продължение на десет месеца да реализират интригата с Румен Овчаров и директно, казано на български и точен, да се отърват от Румен Овчаров. Защото Румен Овчаров може и е в състояние да преопредели състава на това Изпълнително бюро и състава на политиката на партията.
Водещ: Румен Петков какъв интерес има?
Кольо Парамов: О, Румен Петков има друг организационен интерес.
Водещ: Не, в случая говорим за това защо го виждате като субект за предизвикване на кризата, а не като човек, който...
Кольо Парамов: Аз го виждам като реален субект, който влияе, организира и систематично подготвя промяната на БСП в една по-друга, много по-лоша посока, отколкото може да очакваме.
Водещ: В каква по-лоша посока?
Кольо Парамов: Е, това са организационни и други...
Водещ: Не, не, не. Това е политически...
Кольо Парамов: Политическата част на условието е, че...
Водещ: Когато една партия е управляваща, твърдение, че тя се подготвя да отиде в по-лоша посока, това е национално значимо.
Кольо Парамов: Кръгът от определени хора в Изпълнителното бюро, заместник-председателите и други хора, вие помните Ивелин Николов, помните ангажираността му, помните убедеността му колко...
Водещ: Е, той още е...
Кольо Парамов: Да, заместник-председател.
Водещ: Как да го забравя.
Кольо Парамов: И тази готовност не е съвсем на чисто поле.
Водещ: Но обяснете за каква по-лоша посока говорите.
Кольо Парамов: Лошата посока на страната е предизвикване на още по-тежка системна криза. А тази системна криза в удължаване на времето в следващите две години ще гарантира на олигарсите получаване на цялостното разпределение от новите фондови пари от 13 млрд. и коренно различен начин за включване на тези средства в икономиката на страната.
Водещ: Тъй като съм свикнал да си довършвам тезите и мислите, от това, което ми казвате, възниква въпросът, който е въпрос...
Кольо Парамов: Румен Овчаров...
Водещ: По тази логика Румен Петков ли е скритият фаворит на олигархията?
Кольо Парамов: Точно така. Румен Овчаров е човекът, който в определена степен не разрешава разпределението...
Водещ: Чакайте, сега. Само с точна
Кольо Парамов: ... не разрешава разпределението по начин, по който се желае в част от олигархията. От тази гледна точка.
Водещ: Овчаров пречи на олигархията?
Кольо Парамов: Точно така.
Водещ: А Румен Петков е скритият й фаворит?
Кольо Парамов: Точно така.
Водещ: Е, обяснете сега. Толкова вкусна тема, вие само с едно “точно така”. Малко по-подробно.
Кольо Парамов: Поясняването е ясно.
Водещ: Как така е станал Румен Петков...
Кольо Парамов: Изпълнителното бюро в момента е в много тежка криза, там се мъчат да надделеят, говорят за лява, за дясна политика, те не говорят за национална политика, не се приема условието на даденост като ангажимент към държавата, не се приема тази цялата...
Водещ: Чакайте, чакайте сега. Недейте да подминавате. Хвърляте една бомба, че Румен Петков бил скритият фаворит на олигархията. Обяснете защо. Една олигархия не се доверява току-така на когото и да е. Защо на Петков?
Кольо Парамов: Продължаването на определена политика, г-н Коритаров, може да се реализира само с определени носители. Тези носители в политически план могат да реализират продължаването на тази политика, ако управляват в изпълнително бюро и в ръководството на определена партия.
Водещ: Добре, обяснете конкретно чрез примера, който посочихте.
Кольо Парамов: Примерът е ясен. Подготвя се интригата, сваля се Румен Овчаров, свалят се 20 заместник-министри, продължава се управлението на държавата още две години и така. Но тази сметка е крива, тя не може да се реализира.
Водещ: Каква е предисторията на Петков, та да му се довери олигархията?
Кольо Парамов: Предисторията е в по-друг план и ние сега за десет минути не можем да...
Водещ: Не, само за две минути да се посочи от къде тръгва неговата политическа биография.
Кольо Парамов: Подготовката, систематизирането и организирането на целия процес за вземането на властта от БСП и за появата на така наречените десни тенденции с цел да се моделира един нов тип управление от БСП, трябваше да се реализира с определени хора. Част от тези хора не спомогнаха да се получи това изземване на националната икономика и оттам...
Водещ: В какви сфери, от къде тръгва политическият корен на този човек, та да му се довери олигархията?
Кольо Парамов: Вие искате да ме върнете сега на базата на условието Луканов, част от натрупаната база...
Водещ: Не, не. Какво общо има Луканов, защо Луканов?
Кольо Парамов: Е, защото аз мога да се върна много по, тъй като и аз съм участник в тези събития.


Следва продължение...

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Кольо Парамов: Голямата криза в БСП е по отношение на преразпределение на статуковото и на овладяване на цялата олигархия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди