изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:08 EEST
Китайски чиновник, обвинен в корупция, беше осъден на смърт    
Китай

Женг Ксяою беше уволнен през 2005 г. след като заемаше поста в продължение на седем години. Той е обвинен във взимане на подкупи и неизпълнение на служебните задължения. Смъртната присъда е необичайно строга за личност, заемала толкова висок пост.



Женг Ксяою, бивш директор на Държавната агенция за храни и лекарства на Китай, беше осъден на смърт, след като беше признат за виновен в корупция. 62-годишният Ксяою получи присъдата по обвинения във взимане на подкупи и неизпълнение на служебните задължения.

Той беше уволнен през 2005 г. след като заемаше поста в продължение на седем години. Женг Ксаою има право на обжалване и е възможно присъдата му да бъде намалена. В началото на годината той беше изключен и от Комунистическата партия на страната. Смъртната присъда е необичайно строга за личност, заемала толкова висок пост.

През април Женг Ксяою беше обвинен в приемане на подкуп в размер на повече от 6.5 милиона юана (850 000 долара), за да одобри няколкостотин лекарства, повечето от които антибиотици. По делото са обвиняеми още 31 души, след които съпругата и синът на Женг, както и бившият му секретар Цао Уенджуан.

След уволняването на Женг Ксяою китайските власти разпоредиха повторна проверка на над 170 000 лицензи за лекарства, които са издадени от агенцията по време на управлението му. Всяка година десетки китайци загиват от некачествени или фалшиви лекарства. През 2006 г. в резултат на некачествения антибиотик „Ксинфу“ починаха 11 души. В началото на годината китайското правителство обяви, че спешно ще преразгледа и стандартите за хранителни продукти.

През 2006 г. Чън Лиангю, партиен секретар на Китайската комунистическа партия в Шанхай, беше уволнен заради обвинения в корупция. Правителственото разследване откри злоупотреби с поне една трета от възлизащия на 1.2 милиарда долара пенсионен фонд. Голяма част от него са използвани за нелегални заеми и инвестиции в недвижимо имущество.

Проблемът с корупцията сред държавните служители в Китай е много сериозен. Много често нископлатените партийни и държавни чиновници искат пари и услуги дори за вършене на рутинна работа. Корупцията обаче е масова и сред партийната върхушка. Заместник-кметът на Пекин Лю Жихуа беше уволнен през юни след обвинения в корупция и морално разложение. Той ръководеше строителните проекти за предстоящата олимпиада в града през 2008 г.

В края на юни 2006 г. Уанг Шоуйе, заместник-командир на китайския флот, беше уволнен за вземане на подкупи. Според официалната информация по случая, дейността му е разкрита от млада жена, която е признала и за интимни връзки с него. През 2005 г. китайските власти разследваха около 8500 правителствени лица за корупция. Около 2000 от тях впоследствие бяха подведени под отговорност.

Повече информация може да намерите на сайта на китайската Държавна агенция за храни и лекарства.

http://news.bulgarianpost.com

 


Сходни връзки

Китайски чиновник, обвинен в корупция, беше осъден на смърт | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди