изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:09 EEST
Къщата-музей на Йовков в центъра на Добрич се руши    
КултураДобрич. Къщата-музей на Йовков в центъра на Добрич се руши, предаде кореспондентът на радио "Фокус" - Варна. Дворът на родния дом на съпругата на певеца на Добруджа, в който е творил, е разграден и трудно може да се каже, че има ограда.

Счупени бирени бутилки по плочника свидетелстват за вандалски набези. Всъщност обаче огледът отблизо е още по-страшен. В пристройката към къщата-музей са откраднати даже електрическите кабели. Разрушението е видно още от фасадата с изкъртена от стичащата се вода от олуците мазилка. Стаите са опустошени.
Къщата-музей “Йордан Йовков” е открита на 27 май 1968 г. Тя е родният дом на Йовковата съпруга Деспина. Сградата е строена в епохата на османското владичество, а в началото на 20-и век неин собственик става бащата на Деспина Колева – Абаджи Кольо, който е дошъл в Добрич от Килифарево. В тази къща в т. нар. “Голяма стая” Деспина се венчава за Йовков. Тук писателят започва да пише повестта “Жетварят”. Сградата, преживяла превратностите на времето, е на път да рухне.
Директорът на Регионалния исторически музей Диана Борисова отказа да коментира проблема с мотива, че й е забранено от общината. Според официален отговор от местната власт сградата е обявена за исторически паметник на културата от национално значение и е включено в стоте национални туристически обекта. Заради зачестили кражби през 2001 г. експонатите са преместени във фондохранилища, а с решение на общинския съвет пристройката е дадена под наем преди година на местното дружество “Бялата лястовица”. Съгласно сключения договор наемателят се задължава да извърши всички текущи ремонти, както и да поддържа имота “с грижата на добър стопанин” . В началото на април от общината са информирали сдружението, че при неизпълнение на договорените клаузи ще се престъпи към разтрогване на контракта. На 15 май сдружението е депозирало молба за прекратяване на договора по взаимно съгласие и е изплатило всички дължими наеми. Не е ясно дали общинските служители са видели състоянието на имота- паметник на културата.
Йорданка КАЛЧЕВА
 


Сходни връзки

Къщата-музей на Йовков в центъра на Добрич се руши | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди