изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:31 EET
Първа оставка?    
НовиниМинистърът на правосъдието проф. Георги Петканов обяви, че има желание да подаде оставка. Той аргументира намерението си с лични причини.
Междувременно премиерът Сергей Станишев заяви, че в близките дни ще каже цялостната си визия за развитието на кабинета.


Агенция “Фокус”
Премиерът обмисля оставката на Петканов, казва до дни цялостната си визия за развитието на кабинета
В близките няколко дни ще ви информирам за цялостното ми виждане за развитието на ефективността на правителството. Това заяви премиерът Сергей Станишев пред журналисти след като откри сесията на Европейската конференция на министрите на транспорта, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Станишев бе категоричен, че не е имало среща на Съвета на тройната коалиця, за която медиите не са били информирани.
Станишев бил запознат с искането на министър Георги Петканов да подаде оставка и ще обмисли това искане в следващите няколко дни.
“Министър Петканов изкара цял мандат в МВР, а и правосъдието е труден ресор, в който трябва да се направят много промени”, коментира още Станишев.
Марта МЛАДЕНОВА


Агенция “Фокус”
Проф. Георги Петканов: Ремонтът на кабинета е неизбежен

Ремонтът на кабинета е неизбежен – това каза пред журналисти министърът на правосъдието проф. Георги Петканов, предаде репортер на Агенция “Фокус”. “Вярно е, че има повод, но на средата на мандата е хубаво да има малко промени”, заяви Петканов. По думите му – това е нормално и се случва навсякъде.
"Покрай сухото гори и суровото" – това бе отговорът на Петканов на въпрос дали промените в кабинета няма да се изчерпят само с неговата смяна.
Ще стана журналист във вестник – пошегува се Петканов, запитан какво ще прави след като подаде оставка. По думите му – желанието да напусне поста все още не е съгласувано с партията НДСВ. “Не знам още кой министър ще си тръгне с мен”, посочи Петканов и допълни, че най-вероятно ще има и други промени.
“Искам да напусна”, бе категоричен Петканов. По думите му – мотивите са лични. “Предният мандат бях ръководител на може би най-тежкото министерство; време е вече да си почивам”, заяви министърът. Според него – квотният принцип трябва да се спази и следващият министър на правосъдието трябва да е от НДСВ. “За този пост не се натискат много, защото няма пари. Всички искат да отидат там, където има пари”, заяви Петканов. “Не са ме натискали да подавам оставка, но може и да ме натиснат”, заяви той и допълни, че това не е важно; важно било, че е време той да се оттегли. Желанието му да напусне не било оценка от работата за министерството: “Не знаех какво представлява правосъдното министерство, а то е много тежко. Начело на МВР ми беше по-лесно. Вярно е, че то е десет пъти по-голямо по кадрови потенциал, но в МВР има някаква дисциплина и ред”, каза Петканов.
Попитан дали причината за напускането му е възможността да бъде наложена предпазна клауза на България, Петканов отговори: “България трябва да изпълни 52 мерки, от които само една е за Министерство на правосъдието”. Той обясни още, че Гражданско-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт вече са влезли за обсъждане, които означавало, че тази мярка е почти изпълнена. “Приказките, че не съм се разбирал с европейците, са абсолютно произволни”, бе категоричен Петканов.
Галина ГИРГИНОВА


Агенция “Фокус”
Министър Георги Петканов ще подаде оставка

Министърът на правосъдието проф. Георги Петканов съобщи пред журналисти, че ще подаде оставка, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По думите на Петканов – решението е взето отдавна и е въпрос на личен избор. Той заяви още, че в изпълнителната власт един мандат е достатъчен. По думите му – да ръководиш Министерството на правосъдието е тежко, по-тежко дори от това – да ръководиш МВР.
Галина ГИРГИНОВА


Агенция “Фокус” припомня:
Георги Петканов - портрет


Георги Петров Петканов е роден на 1 ноември 1947 г. в гр. Смолян.

Образование
През 1971 г. завършва Юридическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски", специалност "Право". Бил е ръководител на катедра “Административно и финансово право” и заместник-председател на Специализирания съвет по правни науки при Висшата атестационна комисия.
Бил е председател на Съюза на юристите в България и член на Бюрото на Международната организация на юристите-демократи
Главен редактор на специализираното научно списание “Съвременно право”.

Кариера
16 август 2005 г. - Министър на правосъдието
Юни 2005 г. - Депутат от Национално движение “Симеон Втори”в 40-то Народно събрание
24 юли 2001 г. - Министър на вътрешните работи
2001 г. Депутат от Национално движение “Симеон Втори” в 39-то Народно събрание
1997 г. - Работи като арбитър в Арбитражния съд при Българска търговско-промишлена палата
1996 г. - Професор по право, специалист по финансово и данъчно право с множество публикации в тези области
1993 – 1997 г. - Работи като адвокат
1991 – 1995 г. - Декан на Юридическия факултет, а след това и заместник-ректор на СУ “Св. Кл.Охридски”
1989 г. - Хабилитира се като доцент
1974 г. - Асистент в Юридическия факултет на СУ “Св.Кл. Охридски”. Защитава дисертация и е доктор по право от 1983 г.
1972 – 1974 г. - Районен прокурор в гр. Девин, Смолянска област
 


Сходни връзки

Първа оставка? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди