изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 03:14 EEST
Шефът на следствието хвърля оставка, кой е следващият?    
Ред и сигурност

Директорът на Националната следствена служба /НСлС/ Ангел Александров е съобщил на 31 май следобед, че ще подаде оставка, обяви БГНЕС, цитирайки запознати с разследването около скандала между Александров и министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.



Александров трябва да внесе писмена молба за освобождаването си до Висшия съдебен съвет /ВСС/, който трябва да я гласува.

Новината за оставката на директора на НСлС идва само ден след като министърът на правосъдието Георги Петканов обяви, че подава оставка по "лични причини".

Вчера стана ясно, че министърът на икономиката Румен Овчаров и директорът на Националното следствие Ангел Александров ще бъдат разследвани в рамките на делото срещу бившата следователка Татяна Шарланджиева и освободения зам.-министър на икономиката Корнелия Нинова за престъпление срещу правосъдието. 

Скандалът между Овчаров и Александров започна, след като бе огласено, че по искане на Ангел Александров е отстранена следователката по делото "Топлофикация - София" Татяна Шарланджиева, тъй като изнасяла информация на свидетеля Красимир Георгиев, който е шеф на консултантската фирма "Фронтиер" и е смятан за близък на Румен Овчаров.

В отговор Шарланджиева и следовател Зоя Иванова заявиха, че шефът на националното следствие е оказвал натиск по делото за "Топлофикация" и че се опитвал чрез тях да лобира за частни интереси в областта на хазарта, Държавният резерв и "Булгартабак холдинг".

Според двете следователки Александров е искал да се възползва от приятелските им отношения със заместник-министър на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова, която потвърди това.

Нинова също обвини Александров в икономически интереси. В отговор директорът на националното следствие обяви, че "човек, който смята държавата за своя собственост", си е позволил да го "заплашва с пресконференции, отправил е и физически заплахи".

По-късно Александров уточни, че този човек е Румен Овчаров и министърът го е заплашвал чрез посредници.

Скандалът се разрази още повече, след като директорът на “Булгартабак” Христо Лачев обяви, че директорът на националното следствие му е искал пари.

Заради цялата история бяха освободени от длъжност зам.-министърът на държавата политика при бедствия и аварии Делян Пеевски и зам.-министъра на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова, а Румен Овчаров и Ангел Александров излязоха в отпуск.

Преди седмица Овчаров определи ситуацията като "доста продължителна провокация и тоталното оклеветяване на мен и семейството ми" и сподели, че от 30 години не обядва.

http://www.dnes.bg

 


Сходни връзки

Шефът на следствието хвърля оставка, кой е следващият? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди