изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:03 EEST
ЛЮБИМАТА ПИВНИЦА НА ЙОВКОВ ОТНОВО ОТВАРЯ ВРАТИ    
Новини
Тази година се навършва един век откакто Йордан Йовков пристига в генералтошевското село Каралий, сега Красен, където написва най-известните си творби. През тази година предстои да отвори врати и върнатата към живот любима гостилница на Певеца на Добруджа - Филиповата кръчма. Тя бе реконструирана и официално открита през лятото на миналата година. Досега обаче не функционираше, тъй като не бе ясно какво ще е предназначението й. Сега вече обновената Филипова кръчма се оборудва, за да започне отново да действа като гостилница.
Именно в хана на Филип Сивков Йовков живее през първите три месеца след назначението си като учител в селското школо. След това се мести в къщата на дядо Янко. Но не спира да посещава любимата си кръчма. Предпочитал е червено вино със студени мезета, разказва кметът на Красен Тошко Тачев, който е един от големите познавачи на Йовковото житие и творчество. Филиповата кръчма се е превърнала в един от символите на Йовковото творчество. Действията на много разкази и образите на десетки негови герои са взаимствани точно от нея.

Собственикът й Филип Сивков бил едър човек, добродушен и прочут с гостоприемството и щедростта си. Често помагал на бедните. Дарявал пари за училището. Умеел да разговаря с хората, да се шегува, да измисля интересни прякори. Той е прототип в разказите "Жетварят", "Женско сърце", както и в романа "Чифликът край границата". Построил кръчмата през 1901 г. Намерението му било да бъде пощенска станция. Очаквал, че железницата ще мине през Красен, а не през Генерал Тошево. Богатите хора от съседното село Пчеларово обаче не се съгласили и маршрутът на железницата не включил Красен. Тогава сградата била преустроена в кръчма-хан. Тя била прочута не само с хубавите си вина, които стопанинът доставял от Варна и Силистра, но и с мезетата. В нея имало голям склад с богат асортимент от продукти. Филип Сивков купува първия патефон.  Затова и кръчмата била винаги препълнена. Дори след смъртта на собственика сградата запазва предназначението си на кръчма с хан до 1974 г. След това става киносалон, а после и механа, припомня кметът. Доскоро тя бе рухнала. Първите усилия за нейното спасяване са предприети през 1996 г., когато община Генерал Тошево предлага да закупи дяловете на наследниците, а след това да извърши основен ремонт. Появяват се обаче разногласия, които продължават дълго. Междувременно покривът на сградата пропада на няколко места. С цел да се опази тази сграда, както и други, свързани с живота и творчеството на Йовков, на 17 декември 2003 г. е учредено Сдружение с нестопанска цел "Песента на колелетата", председателствано от кмета на Красен Тошко Тачев. Междувременно продължиха споровете с деветимата наследници на Филип Сивков. Седем от тях дариха дела си на община Ген. Тошево. Двама, които живеят в Румъния, имаха претенции. Накрая обаче се оказа, че те още през 1981 г. са овъзмездени. Така стана възможно уреждането на проблема със собствеността на сградата. След като тя стана общинска, започна търсенето на средства. Дарителската сметка на сдружение "Песента на колелетата" не успя да набере необходимите средства. Затова община Генерал Тошево кандидтства с проект пред програма "Красива България" за ремонтирането й. По него общината пое половината от финансирането. Така ремонтът бе извършен с осигурените от общините Балчик и Генерал Тошево и програма "Красива България" 206 000 лв. С реконструкцията е съхранено всичко в кръчмата, така, както е било по времето на Йовков. Запазена е и пещта, която е използвана тогава. Предстои общината да възстанови и хамбара, където кръчмарят кътал бъчвите с руйно вино от Силистра и е оставял коняка да отлежи.
Решението на местната власт е Филиповата кръчма да продължи да посреща гости, за да се запази духът на Йовков. Тя отново ще бъде гостилница. Там вече е доставено част от необходимото кухненско оборудване от "Албена" АД, както и обзавеждане - маси, столове, чаши, чинии и т.н. Запазени са автентична пейка и маса, на които със сигурност и Йовков е посядал, за да слуша интригуващите истории на каралийци. 
Намерението на общинарите е да включат Филиповата кръчма в маршрут за селски туризъм, заедно с други обекти, свързани с живота и творчеството на Певеца на Добруджа.
 


Сходни връзки

ЛЮБИМАТА ПИВНИЦА НА ЙОВКОВ ОТНОВО ОТВАРЯ ВРАТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди