изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 19:01 EEST
И олиото "Калиакра" ще се произвежда в чужбина    
НовиниДобрич. Производството на олиото "Калиакра" ще бъде прекратено в Добрич. Това е заявил днес в 13.30 часа пред работниците във фирмата нейният изпълнителен директор Цветан Илиев, съобщи за радио "Фокус" - Варна секретарят на структурата на КНСБ Мирослав Василев.

Илиев е уведомил работещите, че на среща в Женева на 10 юли между ръководството на компанията-собственик на "Калиакра" АД и председателя на Европейския работнически комитет ще се реши дали дейността ще се развива в Украйна или в Унгария. Директорът е уточнил, че фирмата ще запази в Добрич само силозите за зърно. Той е обяснил идеята за изнасяне на дейността със слаби финансови резултати, стеснен пазар и екологични изисквания, които са в несъответствие с Европейския съюз. По данни на Василев в "Калиакра" АД работят 204 души.
"Калиакра" АД държи 12% от пазара на олио на българския пазар. Мажоритарен собственик на дружеството от декември 2002 г. е базираната в Ню Йорк компания "Бунге" /Bunge LTD/, след като погълна предишния собственик "Сереол". Мултинационалната компания, основана през 1818 г. в Амстердам като фирма за търговия със зърно, в момента развива дейност в над 30 страни на света и притежава собственост в над 400 предприятия. Компанията е световен лидер в продажбата на бутилирани растителни масла от соя, рапица, царевица и слънчоглед. Годишно фабриката в Добрич преработва около 100 хил. тона слънчогледово семе.
Отскоро и маргаринът с марката "Калиакра" спря производството си в Добрич и го изнесе в румънския град Плоещ. Маргариненият цех е собственост на британско-холандската фирма "Юниливър", която го купи през февруари 2003 г. от "Калиакра" АД. По данни на мениджърите на компанията маргаринът "Калиакра" държи над 70% от пазара в България. След преместването на производството в Румъния от структурата на ВМРО в Добрич призоваха да не се купуват продуктите на "Юниливър". Рафинерията за олио и маргариненият цех в Добрич бяха приватизирани от работническо-менижърско дружество през 1996 г. По-късно техни собственици бяха последователно предприемачи от Полша и Турция. В началото на 2002 г. турският инвеститор го препродаде на "Сереол".
Йорданка КАЛЧЕВА


 


Сходни връзки

И олиото "Калиакра" ще се произвежда в чужбина | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
И олиото "Калиакра" ще се произвежда в чужбина
Автор: Anonymous да 2007-06-04 @ 17:47 EEST

Производството на маргарина се изнесе в Румъния заради лошата данъчна политика /който е гонен от данъчното разбира за какво става въпрос/.Предполагам,че същото се отнася и за олиото,защото изискванията на ЕС са и в Унгария същите.Та не е зле властимащите да се позамислят защо фирми местят дейността си в Румъния например и да свият малко юздите на данъчните,че доста се пооляха - в Швеция например данъчните получават бонус,когато ревизията на даден данъкоплатец приключи добре,защото това говори,че те/данъчните/ са си вършили добре работата - информирали са данъкоплатците за новостите в законовата уредба,обяснявали са им изискванията и т.н.,а не като у нас да получават 30% върху "доказани" от ревизията данъчни задължения,при което положение иаз бих се напъвал яко да доказвам,че субекта е данъчен длъжник  и да не говорим за убийствените лихви,които в огромна част от случаите  са причина за неплащане на констатираното от ревизиращия орган  данъчно задължение. Така,че след като сме член на ЕС вече има начин - местиш дейността си в Румъния или другаде и си решаваш проблема - да му мислят малките фирмички... 

И олиото "Калиакра" ще се произвежда в чужбина
Автор: Anonymous да 2007-06-04 @ 18:08 EEST
Доста добрички фирми избягаха заради данъчната шефка Петя Банкова и спуснатите й политически поръчки от Ясен Пенчев и Евтим Костадинов - лидери на БСП в Добрич - в Румъния или други градове на България, с което бюджетът на Добрич потъва в блатото на недоимъка
И олиото "Калиакра" ще се произвежда в чужбина
Автор: Anonymous да 2007-06-12 @ 00:36 EEST
Тук може да се намеси общината. Трябва веднага кмета да започне преговори за изкупуване на фабриката чрез някоя от общинските фирми. Така ще се запази производството и ще се развие. Нека г-жа Николова покаже, че я е грижа за Добрич. Остава малко до края на мандата, а тя още нищо не е направила за града. Нека атаката започне сега!
И олиото "Калиакра" ще се произвежда в чужбина
Автор: Anonymous да 2007-06-12 @ 17:35 EEST

Комунизма си отиде - що за левичарство общината да изкупува, а да не искаш и държавата да национализира.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди