изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 23:20 EEST
180 СЛЕПОГЛУХИ ЩЕ УЧАСТВАТ В ПРАЗНИК В ДОБРИЧ    
НовиниЗа първи път 180 слепоглухи от 25 организации в България ще вземат участие в петия Национален празник на специфичните възможности на слепоглухите в Добрич. Това ще стане от 9 до 17 август. Празникът ще се организира по проект на стойност 14 996 лева, спечелен от Районната организация на слепоглухите в Добрич пред Агенцията за хората с увреждания към МТСП. Той е разработен от община Добрич, съобщи кметът Детелина Николова.
Националният празник е посветен на 10-годишнината от създаването на Националната асоциация на слепоглухите в България. В рамките на проявата ще се проведат Държавно спортно първенство и Преглед на художествената самодейност. Ще бъде представена и новата стихосбирка с творби на 17 слепоглухи поети от цялата страна. За отличените са предвидени медали и предметни награди, каза председателката на Районната организация на слепоглухите Калинка Ковачева.

Вчера в клуба на организацията посрещаха много гости по повод 9-ата годишнина от учредяването й. През 1998 г. на 27 май 14 слепоглухи от Добрич създават дружество, което впоследствие прераства в регионална организация. Тя сега има 42 членове от цялата област. И е най-дейната от всички 25 структури в рамките на Асоциацията на слепоглухите. На спортни състезания организацията е спечелила златна купа и два пъти - сребро, макар средната възраст на участниците от структурата в Добрич да е 64 години като най-младият е на 58 г. В актива си слехоглухите спортисти имат 33 медала - 11 златни, 15 сребърни и 7 бронзови. Те са спечелени при участието в националните празници през последните три години. Съставът за стари градски песни "Антица" пък е носител на първи места от фестивалите в Пловдив, Варна и Добрич. През 2006 г. е спечелил първо място сред 250 състава на фестивал във Варна.
Регионалната организация на слепоглухите вчера посрещна много гости на празника си. Сред тях бяха кметът Детелина Николова, Магдалена Миткова - директор на общинската служба за социално подпомагане, председателя на "Лайънс клуб" Димитър Димитров и др. Те получиха и много подаръци от постоянните си партньори - фирмите "Оник" "Захарно Петле - Койчев", "Металагро", които подпомагат дейността и празниците им. От "Лайънс клуб" организацията получи микровълнова печка. К. Ковачева благодари още на община Добрич, която е предоставила две стаи на организацията - за офис и клуб. Добави, че по по Националната програма за хора с увреждания са осигурени работни места на двама членове на организацията, а осем имат социален асистент. От асоциацията са предоставени необходимите помощни средства на слепоглухите в Добрич.
 


Сходни връзки

180 СЛЕПОГЛУХИ ЩЕ УЧАСТВАТ В ПРАЗНИК В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди