изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 23:00 EEST
В 13-КИЛОГРАМОВА КНИГА ВПИСВАТ ПОЧЕТНИТЕ ЛИЧНОСТИ НА ДОБРИЧ    
Новини
Точно 13,5 килограма тежи Почетната книга на Добрич. Тя е с размери 55 на 36 сантиметра и има 250 страници. Почетната книга е един от символите на общината, одобрени с решение на Общинския съвет през 1998 г., заедно с герба и химна на Добрич. В книгата се вписват Почетните граждани на Добрич, а също и общественици, творци, изявени медици, фирми, които имат принос за духовното и материално развитие на града.
Книгата е изработена от художника Христо Господинов и дъщеря му Велина. Тя е направена от гьон, в който са вплетени гербът на Добрич и дъбови клонки. Те са от мед. Били изработени от художника за негов личен проект, останал нереализиран, още през 80-те години на миналия век. Той ги съхранявал в ателието си до 1998 г. На герба името на града е изписано като Добрич, а не като Толбухин, както тогава се е наричал. Така той можел да бъде използван през 1998 г., когато са се изработвали знаците на града. Христо Господинов предложил тези елементи да се използват  за Почетната книга, разказа кметът Детелина Николова, която тогава е била председател на комисията, назначена да разработи символите на града, в качеството й на секретар на общината.   
Вписванията в книгата се извършват с калиграфски шрифт.

Първи на 26 август 1998 г. е вписан Почетният гражданин на Добрич - краеведът Любен Бешков. Общо 27 са носителите на званието "Почетен гражданин на Добрич". То се връчва от 1940 г. , но с прекъсвания през година. Първият носител на званието е германският пълномощен министър Фрайхер фон Рихтхофен. Последният - удостоен с него през 2005 г., е диригентът Райко Тонев. През годините носителите на званието са Дора Габе, Ивайло Петров, първият олимпийски шампион на България Борис Георгиев - Моката, бившият посланик на Великобритания у нас Ричард Стаг, народната певица Верка Сидерова и др.
Последното - 72-ро име, вписано в Почетната книга на Добрич, е на общественика Злати Киров, отличен за приноса му за развитието на духовната култура в Добрич.
Преди време е правен опит книгата да бъде поставена на видно място във фоайето на кметството, за да могат посетителите в общината да се запознаят с нея. След няколко дни престой там е преценено, че тя няма да може да бъде опазена. Затова отново е прибрана.
 


Сходни връзки

В 13-КИЛОГРАМОВА КНИГА ВПИСВАТ ПОЧЕТНИТЕ ЛИЧНОСТИ НА ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.24 секунди