изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 01:13 EEST
Преди Политическия съвет на НДСВ - мненията (ОБЗОР)    
ПолитикаСофия. В очакване на заседанието на Политическия съвет на НДСВ, което ще започне в 15 часа днес, Агенция “Фокус” представя обзор на основните тези и мнения на исканията на жълтите депутати.

Подписката на недоволните от решенията на Третия извънреден конгрес на НДСВ, който се проведе в неделя, съдържа искания за изключване от партията и на други от организаторите на конгреса, освен на Милен Велчев. Това съобщиха за Агенция “Фокус” източници от жълтата парламентарна група. На първо място обаче е искането Милен Велчев да бъде изключен от парламентарната група и от партията НДСВ. Поискано е от партията да бъдат изключени още Илчо Дуганов (бургаският заместник-областен управител и един от организаторите на жълтия форум), Кирил Арсов (председател на Комисията, която избира членовете на Политическото ръководство на НДСВ), Мариус Цаков, бивш депутат от 39-ото Народно събрание (също един от организаторите на конгреса).
Иска се още отстраняване на двама души от Политическото ръководство, за които има съмнения, че са принадлежали към структури на бившата Държавна сигурност.
Поискано е и отстраняването на трима други членове на Политическото ръководство, които не са били членове на партията НДСВ – Антон Станков, Андрей Баташов, Илия Лингорски.
Тъй като Уставът на жълтата партия предвиждал една трета от състава на Политическия съвет на НДСВ да може да се избира от Национален съвет, е поискано, след отстраняването на тези петима членове, на тяхно място Национален съвет да избере други петима в Политическия съвет, разказаха още участници в изготвянето на документа.
Подписката, под която подписи са положили общо 47 души (сред тях и четиримата министри от квотата на НДСВ – Веселин Близнаков, Даниел Вълчев, Николай Василев, Георги Петканов и евродепутатът Биляна Раева), е била връчена снощи на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски в двореца "Врана". Жълти депутати са заявили, че ако бъдат удовлетворени исканията им, е възможно да не се стигне до напускане на парламентарната група, както заплашиха снощи.

Междувременно стана ясно, че Олимпи Кътев, депутат от НДСВ, е единственият, който е оттеглил подписа си под документа. По телефона Кътев заяви пред “Фокус”, че ще излезе с официална позиция защо е направил това. Никой от министрите не бе открит по телефона за коментар на подписа си под подписката; на мобилния си телефон не отговаряше и Биляна Раева. Рано сутринта от Брюксел по телефона Антония Първанова заяви пред “Фокус”: “Единственият конструктивен изход оттук нататък в НДСВ е да се направи анализ и да се предложат наистина работещи решения и отстраняване занапред на грешките и на всякакви опити за подвеждане на членовете и координаторите на партията в една или друга посока с цел лични интереси”. “Сега е моментът много сериозно да бъдат обсъдени проблемите в НДСВ, тъй като заявката на конгреса на партията беше за прозрачност и демократичност”, коментира Първанова. Тя бе категорична, че въпросът трябва да се реши в рамките на НДСВ без това да предизвика парламентарна криза, още по-малко пък правителствена криза. Според Първанова всяка една криза в момента рефлектирала върху нестабилното правителство и води до събарянето на правителството. “НДСВ няма как да извлече изгода от това, защото нерешила вътрешните си проблеми, много трудно може да се яви на избори и много трудно може да ги спечели”, смята жълтата депутатка.
“По време на провеждането на конгреса на НДСВ започна сериозно нарастване на напрежението в две посоки. Първо след като дълго време някои от проблемите в партията не бяха изговаряни, трудно е, разбира се, те да бъдат приети, преосмислени. В същото време това ескалиране на емоцията се насложи и върху грешките при самото техническо провеждане на процедурите по гласуване и в крайна сметка резултира в провокиране на чувството за справедливост у тези, които са участвали в този конгрес”, коментира Първанова.

В кулоарите на парламента жълтите депутати дълго не признаваха, че има подобна подписка и не казваха поискано ли е изключването на Милен Велчев от групата и партията. Мнозина оставиха коментарите си за след днешното заседание на Политическия съвет. Не говориха нито Николай Свинаров, нито Соломон Паси, нито Огнян Герджиков. “Пробивът” направи Деница Димитрова, която призна, че има подписка за изключването на Велчев. След нея и Светослав Спасов заяви, че тя е подписана от 47 души. Спасов каза, че не е обсъждано дали тези 47 души ще напуснат парламентарната група, ако искането им не бъде удовлетворено. Спасов заяви, че начинът за решаване на вътрешнопартийните проблеми не са манипулациите.
Мариана Костадинова пък бе категорична: “Ние сме установили манипулации, които са изкривили взети решения на конгреса на НДСВ”. Костадинова подчерта, че в момента се водят разговори във връзка с това дали ще се иска изключването на Милен Велчев. На въпрос с колко души се водят тези разговори, тя каза: “С по-голяма група хора”. По думите на Костадинова всички са видели манипулациите на жълтия конгрес. “Не съм виждала обаче този сценарий, за който се говори. Ние сме изумени, че може да има такъв сценарий”, подчерта жълтата депутатка. Тя допълни, че в момента се изчаква реакцията на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски.
“Това, което ще попитаме нашия лидер, предстои. Вие ще бъдете първите, които ще разберете”, обърна се Костадинова пред журналистите. Тя обясни, че групата на НДСВ не е недоволна, а възмутена.
Татяна Калканова пък заяви по телефона: “За напрежение в НДСВ не мога да говоря, общи настроения и искания от страна на групата има. Тях сме ги изпратили и споделили с нашия лидер”. “До този момент нямаме никакъв отговор на исканията и оттук нататък предстои развитие по въпроса”, допълни още тя.
Калканова уточни, че предстоят срещи, в които да се изяснят исканията и точките на напрежение сред хората в жълтата партия.
“Не мога да кажа дали днес ще има среща”, каза Калканова. На въпрос дали вчера тя е присъствала на тайната среща на хора от НДСВ, депутатът отговори, че е имало обсъждания и в огромна част от групата са се коментирали случващите се неща в НДСВ.
Анелия Атанасова отрече по телефона, за съществуването на “сценарий”, по който да е преминал неделният конгрес: "Не съм участвала в конгресен сценарий и не вярвам да е имало такъв". Това заяви Анелия Атанасова, депутат от НДСВ по повод скандалите около проведения конгрес на партията преди няколко дни. Атанасова обясни, че не се е срещала лично с лидерa на НДСВ Симеон Сакскобурготски поради факта, че не е искала лична визита. По думите й партийният лидер вероятно ще акцентира на обективните обстоятелства около случилото се, които ще се дискутират днес следобяд на среща-разговор между политическите групи.
Пламенна защита на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски направи Коста Цонев (най-възрастният делегат в неделя, който откри конгреса). “Изумен съм от действията на някакви личности, които искат да запазят своите места, подбудени от кариеристични цели”, коментира Коста Цонев по телефона пред Агенция “Фокус” кризата в жълтата партия. “Въпреки, че се смени името на партията, за мен НДСВ е Националното движение на Симеон Втори. Той основа това движение на 6 април през 2001 година. Той е човекът, зад който застанахме почти всички. Ако не беше Симеон Сакскобургготски, тези хора, които в момента проявяват претенции, днес никой нямаше да ги знае и нямаше да заемат постовете си”, посочи Цонев.
Според депутата хора от партията, загубили постовете си, “се борят със зъби и нокти, за да възстановят това, което са загубили”.
По думите на Цонев това е неприемливо. “Неприемливо е, защото те огорчават един човек, който направи всичко възможно да създаде една партия, която да работи за благоденствието на България. Той жертва своето здраве, своето спокойствие, своите амбиции. Както виждате е непрекъснато хулен, преследван, защото иска именно това да направи-доброто на българския народ и България”, каза още Коста Цонев.

Допълнително масло в огъня наля и днешното заседание на Висшия съдебен съвет, което гласува оставката на съдия Антон Станков (в неделя Станков бе избран за член на Политическото ръководство на НДСВ). Преди да гласуват оставката, между висшите магистрати се разгоря дискусия как точно да бъде освободен Станков. Оказва се, че Антон Станков излиза от съдебната система с 48 дела, по които няма изготвени актове. Председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров обясни пред членовете на съвета, че "е крайно неприемливо Станков да излезе от съдебната система, без да изготви мотивите по делото "Индиго", по което той бе съдия". Членовете на ВСС обаче обясниха, че мотивите по делото "Индиго" вече са изготвени. От тези 48 дела, 20 са първоинстанционни, а 28 са въззивни. Членовете на съвета обсъдиха дали да гласуват "дисциплинарка" на Станков, дали да бъде освободен той заради несъвместимост, или просто да приемат оставката му. В крайна сметка оставката на Антон Станков бе прието с 13 гласа "за", 3 "против" и два - "въздържали се".
Ако Антон Станков бе освободен заради несъвместимост или дисциплинарно уволнен, той нямаше да получи предвиденото в закона обезщетение. Възможността да бъде освободен заради несъвместимост беше обсъдена, защото Станков беше избран в Политическия съвет на НДСВ на провелия се в неделя извънреден конгрес на партията. В същото време той не би могъл да бъде съдия в Софийски градски съд и да бъде член на партия.
Съдия Антон Станков е депозирал мотивите по делото "Индиго" в деловодството на Софийски градски съд, вчера, в 16,55 ч., потвърдиха от Софийски градски съд пред репортер на “Фокус”. Председателят на Върховен касационен съд (ВКС) Иван Григоров и заместник-председател на ВКС Румен Ненков се обединиха около тезата, че занапред, когато един магистрат поиска да бъде освободен, той трябва да предостави справка за недовършените си дела. По този начин Висшият съдебен съвет ще може да прецени дали на въпросния магистрат да бъде наложено дисциплинарно наказание с цел - той да не може да вземе предвидените по закон финансови обезщетения. И двамата обаче отказаха да коментират подробно факта, че Антон Станков е написал мотивите по делото "Индиго" в качеството му и на политическа фигура (б.ред. в неделя, на 3 юни, Антон Станков беше избран за член на новия Политически съвет на НДСВ на Третия извънреден конгрес на партията).
На въпрос - нормално ли е мотивите по едно дело да бъдат написани шест месеца след като е произнесена присъдата, Иван Григоров заяви: "Сбъркано е малко...". А Румен Ненков посочи, че сложните дела биха могли да бъдат забавени, въпреки че по закон има препоръчителен срок за писането на мотивите.
"Затова и занапред предложихме едно решение - оставката да бъде съпроводена със справка за ненаписаните дела от съответния магистрат, за да бъде той застрашен от образуване на дисциплинарно производство, което няма да му даде възможност да получи обезщетението, което следва по закон", обясни заместник-председателят на ВКС Румен Ненков. Той бе категоричен, че проблемът не е в обезщетението, а в това, че "някои хора излизат от съдебната система без да изпълнят задълженията си към нея...". Той посочи още, че става дума за 48 висящи дела, а не - за 48 забавени или неизготвени съдебни актове. Ненков бе категоричен, че оттук нататък при приемането на оставка на магистрат, първо ще бъде разглеждана справка, изготвена от административния му ръководител, за да може ръководителят да носи отговорност, ако има забавени дела.
Без коментар остана обаче въпросът дали председателят на Софийски градски съд Светлин Михайлов ще понесе някаква отговорност за 48-те дела, които Станков оставя. На въпрос - дали присъдата по делото "Индиго" може да бъде обжалвана, с мотив, че Антон Станков вече е политическа фигура, Румен Ненков обясни, че отношение по този въпрос може да вземе въззивната инстанция - Апелативният съд.
"На съдебната система са и достатъчно скандалите" - с тези думи заместник-председателят на ВКС коментира бързото решение за освобождаването на съдия Антон Станков. "Тук се съпоставя и въпросът - можем ли да държим един магистрат, който упражнява политическа дейност, което е абсолютно несъвместимо с функциите на един съдия"? Ненков бе категоричен, че това, че е гласувал да бъде приета оставката на Станков, е компромис от негова страна. "Може да бъда укорен за това" - завърши заместник-председателят на ВКС. http://www.focus-news.net

Още двама са се присъединили към жълтата подписка
06 юни 2007 | 14:41 | Агенция "Фокус"
София. Още двама души са сложили подписите си под декларацията на Парламентарната група на НДСВ за изключване на Милен Велчев. Това са Лидия Шулева и Христина Христова, които днес са се завърнали от Брюксел. Това съобщи пред репортер на Агенция “Фокус” заместник-председателят на групата Минчо Спасов. Спасов бе категоричен, че единственият, оттеглил подписа си, е Олимпи Кътев и няма други жълти депутати, които са заявили подобно желание.
Мария СТАЛЯНОВА

 


Сходни връзки

Преди Политическия съвет на НДСВ - мненията (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди