изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:19 EEST
БЮЛЕТИН НА ОД ”ПОЛИЦИЯ”- ДОБРИЧ    
Ред и сигурност                През изминалото  денонощие на територията обслужвана от ОД ”Полиция”– гр. Добрич са  регистрирани  4 престъпления и произшествия.

 

                         На 06.06.2007 годна, в Първо РПУ – Добрич е получено съобщение, за това, че в гр. Добрич, неизвестно лице е влязло в апартамент в района на бул. “Русия” и извършило кражба  на документи и парична сума от 2500 лева.

                        По случая работят служители на Първо РПУ – Добрич, провеждат оперативно – издирвателни работи за установявне и задържане извършителя на престъпното деяние.

                        Образувано е досъдебно производство.

                                                          

                         През изминалото денонощие на територията обслужвана  от ОД”Полиция” – Добрич  са регистрирани 3 пътно – транспортни произшествие. Трите пътно – транспортни произшествия са станали на територията на гр. Добрич. При пътните инциденти няма пострадали лица.   По автомобилите са нанесени са материални щети.     

 

                        На 06.06.2007 година, около 23.15 часа в гр. Балчик, полицейски автопатрул на РПУ – Балчик, са установили 39 годишен водач от същия град, с инициали М.М., който е управлявал лек автомобил”ВАЗ” след употреба на алкохол над 1.2 промила. Техническото средство с което е изпробван водача е отчело 2.98 промила.

                        От последвалата справка се установява, че на 21.05.2007 година на водача М.М. е отнето свидетелството за упраление на МПС за управление след употреба на алкохол. Водачът е задържан за срок от 24 часа в РПУ – Балчик, тъй като деянието му е престъпление по чл. 343 от НК.

 

 

                                                          

           Поделенията ОД “ПБЗН”- гр. Добрич  са участвали в гасенето на 4  пожара.                                

                                   

 

                       

                        На 07.06.2007 година, около 03.00 часа в РС”БПЗН”- Балчик е получен сигнал за възникнал пожар в магазин за хранителни стоки, намиращ се на теритарията на гр. Балчик. Пожарът е локализиран и потушен от дужурен екип на РС”ПБЗН” – Балчик.

                        В резултат на пожара са нанесени известни материални щети по щанд със стока и по климатика на търговския обект. Спасен е магазина.

                        Причините довели до възникването на пожара се изясняват.

 

                        На 07.06.2007 година, около 02.30 часа в дежурната част на РПУ – Албена при ОД”Полиция” - Добрич е получено съобщение по мобилен телефон от двама 23-годишни младежи от гр. Видин, които заявяват, че преминавайки през заблатена гориста местност от с. Кранево, общ. Балчик към КК”Албена” са загубили ориентация и не могат да излязат от гората.

                        След получаване на тревожния сигнал, от служителите на реда са предприети незабавни действия за оказване на помощ на двете лица. По дадените от потърпевшите обяснения се установява, че двамата младежи се намират в местността “Балтата”. Имайки в предвид, че в района има опастни тресавища, по телефона от служителите на полицията  им е разпоредено да не напускат мястото, където се намират.  Организирани са екипи от  полицаи и пожарникари от РПУ и  РС ”ПБЗН” – Албена, които веднага са започнали щателно претърсване на района.

                        В резултат на тези активни действия на служителите на реда, около 05.00 часа, двамата младежи са открити и изведени на безопастно място.

                        В благодарствено писмо до главен инспектор Стефан Йончев  -Началника на РПУ – Албена, двамата жители на град Видин, заявяват: “Изказваме дълбока благодарност към служителите участвали в издирването ни ... благодарим за проявеният професионализъм и бързина.”

                       

На 11 и 12.06.2007 година, под патронажа на Министъра на вътрешните работи Румен Петков, в КК “Албена” ще се проведат Осмите републикански състезания на младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец” – Албена 2007.                             

                        Организатори на спортното мероприятие са Национална служба “Пожарна безопастност и защита на населението” – МВР и  Министерството на образованието и науката.  Състезанията се провеждат и с  активната  подкрепа на Държавната агенция за младежта и спорта и на Българската федерация по пожароприложен спорт.

                     В борбата за призовите места на Осмите републикански състезания на МПО “ Млад огнеборец” ще включат 300 млади огнеборци от 28 –те младежки противопожарни отряди, победители в изключително оспорвани  районни и областните състезания, проведени през м. април и м. май 2007 тодина на територията на цялата страна. / Към момента на територията на страната има сформирани 674 младежки противопожарни отряда “Млад огнеборец”, в които членуват 9197 младежи и девойки. От 1999 година, когато по инициатива на НС”ПБЗН”- МВР и МОН е утвърден статута на младежките противопожарни отряди, броя на отрядите е нараснал 2.5, а членската маса 2 пъти./
                      Републиканското състезание на младите огнеборци ще се проведе по Правилата за провеждане на състезания на МПО” Млад огнеборец”, аналогични с Международния правилник на CTIF / Международна асоциация на пожарните и спасителни служби/ за провеждане  на младежки състезания по пожароприложен спорт. В предстоящата  надпревара ще бъдат излъчени отряди - победители / от І до ІІІ място / в двете състезателни дисциплини – “Бойно разгръщане на състезателна пътека” и “400 метра щафетно бягане с препятствия”, както и в комплексното класиране.   
                      Паралелно с републиканските състезания, от 10 до 13 юни 2007 година в КК “Албена” ще се проведе и втория подготвителен лагер – сбор  на Националния младежки  противопожарен отряд “Млад огнеборец” за участие през м. юли в Швеция в XVI Международни младежки състезания на CTIF по пожароприложен спорт.
                               
                   Състезанията ще се проведат при следната протрама:
 
                   11.06.2007година
 

                 10.00 часа – Откриване на състезанията; КК”Албена”, голф игрище пред хотел “Добруджа”.

                  10.30 часа - Пресконференция

                  11.00 часа – Начало на състезанието в дисциплината “Бойно разгръщане на състезателна пътека”; КК”Албена”, голф игрище пред хотел “Добруджа”.

 

                   12.06.2007 година

 

                  10.00 часа – Начало на състезанието в дисциплината “400 метра щафетно бягане с препятствия”; КК”Албена”, футболен стадион “Албена – 1”.

                  17.00 часа  - Тържествено закриване  и награждаване на победителите, КК”Албена”, голф игрище пред хотел “Добруджа”.

                 

 

 

 

ПОЖАРНА ОПАСНОСТ ПО ВРЕМЕ

НА ЖЪТВЕНАТА КАМПАНИЯ

 

 

             Започна активния туристически сезон,а след броени дни ще започне и жътвената кампания. В област Добрич започва прибиране на над 1 000 000 дка зърнени култури. С узряването на земеделските култури,повишаване на движението на МПС и туристи в региона,високите дневни температури и продължителното засушаване рязко увеличи пожарната опасност.

        При възникване на  пожари в тези условия,горенето се характеризира с голяма скорост на разпространение,както по посока на вятъра,така и в страни.Това означава,че всяко запалване може да обхване големи площи от реколтата и да унищожи селскостопански машини.Не са редки и случаите,когато пожари в сухи треви и стърнища прерастват в пожари в горски масиви и полезащитни пояси,в сграден фонд намиращ се в близост до тях.

                   По време на провеждане на жътвена кампания 2005 г. в област Добрич е възникнал само 1 бр. пожар,при който са унищожени 50 дка пшеница;

                     През жътвена кампания 2006 г. в Област Добрич възникнаха 3 бр. пожари в житни масиви.Опожарени бяха 2 бр. зърнокомбайни и 150 дка пшеница.Опалени бяха 61 стърнища от недобросъвестни стопани.

                  Пожарите в стърнища и сухи треви са без материални загуби,но в редица случаи,ако не са били взети своевременни мерки,тези пожари е можело да доведат до запалване и на неприбрана продукция – пшеница и ечемик,а също и горски насаждения.Преобладаваща причина за пожарите е небрежност при боравене с открит огън в съседство с житните култури.Все още ръководители на ЗК,арендатори и частни стопани не предприемат необходимите мерки за направа на противопожарни ивици покрай главните пътища,полезащитни пояси и горски масиви.Много често гражданите и ползвателите на земеделски земи пренебрегват забраната за опалване на стърнища,сухи треви,слогове и крайпътни ивици

         Наред с опасността от разпространение на пожара от запалени стърнища,друга опасност е и задимяването на пътища от републиканската пътна мрежа.В следствие на това се създават предпоставки за пътни произшествия и опасност от нараняване на служители които изпълняват служебния си дълг с отцепване на район задимен от опалено стърнище и с гасене на стърнище.

                    За недопускане на запалвания и пожари през настоящата кампания Областна Дирекция “Пожарна безопасност  и защита на населението” гр. Добрич призовава всички граждани и цялата общественост стриктно да спазват  противопожарните изисквания  :

-          Да се направят необходимите противопожарни ивици и се разпарцелират масивите на участъци за еднодневна работа;

-          Да се допуска на работа само технически изправна и пожарообезопасена селскостопанска техника;

-          Да не се допуска палене на огън и пушене на цигари в близост до посевите;

-          Да се спазва стриктно забраната за опалване на стърнища,сухи треви и крайпътни ивици;

-          При установявания на запалвания и пожари незабавно да се уведомят службите за ПБЗН на тел. 160.

                При необходимост от консултации,обучения и инструктажи гражданите и длъжностните лица да се обръщат към Районните служби за ПБЗН при ОД"ПБЗН" -  Добрич на телефон 160 или :

 

-                 ОД"ПБЗН" Добрич,Първа РС”ПБЗН” Добрич и Втора РС “ПБЗН” Добрич – тел . 600 849;

-                 РС “ПБЗН” гр. Тервел – тел. 05751/ 20 22 или 20 23 ;

-                 РС “ПБЗН” с. Крушари – тел. 05771/ 22 03 ;

-                 РС “ПБЗН” гр. Ген. Тошево – тел. 05731/ 22 34 ;

-                 РС “ПБЗН” гр. Шабла – тел. 05743/ 24 49 ;

-                 РС “ПБЗН” гр. Каварна – тел. 0570/ 8 30 23 ;

-                 РС “ПБЗН” гр. Балчик – тел. 0579/ 7 22 29 ;

-                 РС “ПБЗН”  КК Албена – тел. 0579/ 6 25 27.

 

 

 

 

 

07.06.2007 г                                                    ОД”ПОЛИЦИЯ”- ДОБРИЧ

 


Сходни връзки

БЮЛЕТИН НА ОД ”ПОЛИЦИЯ”- ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди