изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:51 EEST
НЯМАЛО ОПАСНОСТ ЗА ХЛЕБНИЯ БАЛАНС    
ЗемеделиеГарантирането на доходите на производителите и солидарност с тях са сред най-важните принципи на Общата селскостопанска политика на ЕС и България категорично ще спазва този принцип, е заявил вчера пред Консултативния съвет по зърно министърът на земеделието и горите Нихат Кабил. Той е уверил, че това, заедно с гарантиране безопасността на потребителите, занапред ще са сред най-важните политики на министерството. Всичко останало било въпрос на пазарни отношения между конкретните субекти на пазара, подчерта той.


Няма и не би могло да има зърнена или хлебна криза е заявено на Консултативния съвет. Първите резултати от ожънатите площи с пшеница и ечемик давали основания за добри прогнози.
Министърът е заявил, че България е част от свободния пазар на Европейския съюз и тя би могла да разчита на ресурсите, в това число и на зърнените, на територията на целия съюз, където действат общи пазарни правила и няма митнически ограничения. Затова нямало основание да има притеснения за осигуряването на страната с достатъчно и качествено зърно за потребление, информира в прессъобщение земеделското министерство. Признато е обаче, че едва ли тази година ще могат да се експортират отново 1 млн. тона пшеница, колкото е бил износът през последните години. Причината - очакваните по-ниски добиви от пшеница и по-високи вътрешни цени. Това щяло да направи износа на българско зърно не дотам атрактивен.
Шефът на Софийска стокова борса Васил Симов е заявил, че има трайна тенденцията към намаляване на зърнената реколта в световен мащаб, както и към повишаване на цените на повечето световни борси. От Асоциацията на търговците на зърно са заявили, че в момента е некоректно да се изразяват очаквания за прогнозните резултати от реколтата и би било твърде спекулативно да се посочват каквито и да е било нива за добиви и цени на нова реколта.
Работи се успоредно и по осемте мерки, по които се постигна договореност на среща между ръководството на МЗГ и браншовите организации в сектора, проведено на 30 май, е уверила зам.-министър Светла Бъчварова. Създадената национална комисия за независим мониторинг на въздействието на неблагоприятните климатични събития в земеделието с участие на научни експерти вече изготвила доклад във връзка с прилагането на европейския Регламент 1857/2006 за компенсирането на загубите на зърнопроизводителите в България с европейски средства. Докладът е изпратен и до Европейската комисия, информирала С. Бъчварова. В пресинформацията се посочва, че удовлетворение от спешните и адекватни мерки, които Министерство на земеделието и горите предприема, изказа председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите инж. Красимир Аврамов.

 Инж. Аврамов е изразил притесненията на зърнопроизводителите, че европейският регламент 1857 е трудноприложим при български условия, доколкото не всички производители имат 5-годишна производствена история, а и цените са имали доста колебания в последните години и са трудно сравними помежду им, както това се изисква от регламента. В тази връзка той предложил земеделските производители по възможност да бъдат компенисирани до реалния размер на разходите им на декар. Три са параметрите, които, според членовете на асоциацията, трябва да бъдат взети предвид при изчислението на всеки конкретен разход на всеки конкретен производител, физически парцел и регион, считат от асоциацията - добив на декар, направени разходи и цена на реализацията на пазара. В заседанието, както НДТ вече писа, участва и говорителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, който е член на националната асоциация, Татяна Жендова.

 


Сходни връзки

НЯМАЛО ОПАСНОСТ ЗА ХЛЕБНИЯ БАЛАНС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди