изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 10:08 EEST
ПРОФ. ГЕОРГИ МАРКОВ: ИСТОРИЯТА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕИНАЧАВА ЗАРАДИ СЪСЕДНИ СТРАНИ    
Общество"Не трябва да се преиначава историята с оглед на взаимоотношенията със съседни страни. Временно някой успя да зачеркне генерал Иван Колев и освобождението на Добруджа, но след 65 години ще бъде издигнат паметник."

Това заяви на среща с учители по история в Добрич известният български историк проф. Георги Марков. Според него, за ген. Колев все още се знае малко, но такъв паметник е нужен и на Добрич, и на България. Историкът разказа, че миналата година е посетил Генерал Тошево. Родствениците на ген. Стефан Тошев заминали в чужбина и гробът му бил заличен. "Това е потресаващо, безобразие" - изрази възмущението си Георги Марков. "Хубаво е да има паметник на Кирил и Методий, но е имало и войни. И ако не бе дошъл Аспарух, нямаше да има Кирил и Методий" - допълни той. Историкът изрази съжалението си, че по време на управлението на кмета Стефан Софиянски не са успели да върнат името на училище "Максим Горки" в столицата, което се е казвало Ген. Иван Колев. Според Георги Марков, още през втората половина на 50-те години от хората се е искало да се върне името на Добрич. "Маршал Толбухин нямаше нищо общо" - каза той. И допълни, че лека-полека нещата си идват на мястото.
Не може да се приватизира историята, приватизирахме всичко. Но не може да се продава историята от някаква докторантка, която е за първа година в Берлин. Това заяви проф. Георги Марков, визирайки скандала в Батак. Според него, преобразуването на историята в името на помирението има обратен ефект. С нея не трябвало да се прави никакъв компромис, никаква политика, никаква дипломация. 
В учебника за 6 клас го има Съединението, но я няма Сръбско-българската война, каза още Георги Марков. Тази година от кандидат-студентските теми от конспекта била изхвърлена Първата световна война. Преди няколко години пък в Софийския университет махнали управлението на Фердинанд. "В Гърция бе спрян учебник само защото един урок не отразявал добре една от битките" - посочи като сравнение проф. Марков. НДТ

 


Сходни връзки

ПРОФ. ГЕОРГИ МАРКОВ: ИСТОРИЯТА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕИНАЧАВА ЗАРАДИ СЪСЕДНИ СТРАНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди