изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:15 EEST
ЗООПАРКЪТ СЕ ГОТВИ ДА ПОСРЕЩА МИЕЩИ МЕЧКИ    
НовиниМладите Коне на Пржевалски са записани в племенната книга на защитения вид

Идеята в Центъра за защита на природата и животните в Добрич да има миещи мечки е на път да се реализира. Тя не е съвсем нова. Родила се е преди време, но реализацията й се е отложила. Сега, на благотворителен бал на 22 юни по повод 10-годишнината от българо-швейцарското партньорство, довело до изграждането на уникалния парк, ще се набират средства за подслон за миещи мечета. Предстои с швейцарските партньори да се обсъди идеята откъде могат да се доставят такива животни за парка в Добрич, съобщи за НДТ директорът на парка Севдалина Венкова. И каза още, че миещи мечета се отглеждат и в паркове в Швейцария.
Центърът за защита на природата и животните в Добрич е уникален не само за България, но и за цяла Източна Европа. Изграден е на площ от 160 дка по българо-швейцарския проект. Той е аналогичен на центъра в Цюрих. Средствата за изграждането му бяха осигурени от община Добрич и от швейцарски дарители.
Днес посетителите на зоопарка могат да видят там над 100 вида животни, които се отглеждат в естествената им среда. Сред тях са елени, сърни, лами, муфлони, мечки, кози, фазани, бизони, водни и екзотични птици. Тук е и единствената на Балканския полуостров двойка от защитения вид коне на Пржевалски - Куна и Игор. Те бяха дарени за откриването на центъра в Добрич през 2003 г. от швейцарския парк "Лангенберг". Двойката вече има двама мъжки наследници - Искър и Калиман. Малките питомници вече са вписани в племенната книга на защитения вид коне, която се води в Прага. Развитието на наследниците се следи от селекционери. Ако те отговарят на определени стандарти, могат да бъдат изпратени в степите на Монголия за възстановяване  на  редкия  вид  или да  бъдат  подарени  на  други  паркове.
 


Сходни връзки

ЗООПАРКЪТ СЕ ГОТВИ ДА ПОСРЕЩА МИЕЩИ МЕЧКИ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЗООПАРКЪТ СЕ ГОТВИ ДА ПОСРЕЩА МИЕЩИ МЕЧКИ
Автор: Anonymous да 2007-06-11 @ 23:51 EEST
naistina e prekrasno miasto,no triabvat o6te jivotni,koito ne se sre6tat v BG.V staria zoopark ima6e mn.pove4e jivotni,ina4e kato park tozi e na visoko nivo i se doblijava do estestvenata sreda na jivotnite.Mn. e krasivo POSETETE go!!!!!!!!!!!!!!!!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди