изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:17 EET
ДОБРИЧЛИЯ Е ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИК С ТВОРБИ В БЕЛИЯ ДОМ    
КултураНиколай Тодоров от Добрич е първият български художник, чиито творби са включени в колекцията на Белия дом във Вашингтон. Това са произведенията му "Благовещение" и "Пътят към Голгота", съобщи авторът. Първата картина изпратил на Бил Клинтън при встъпването му в длъжност през 1993 г. Тя е с размери метър на метър. Доставена е с "DHL". От компанията опитали да внесат картната в Белия дом, но не им разрешили. Преди да бъде дадено на американския президент, живописното платно е изследвано за вредни лъчения във военна база Ейндрюс. Едва след това картината е била предадена на президента. Художникът е получил благодарствено писмо от Бил и Хилари Клинтън. Година по-късно Николай Тодоров е изпратил на президентското семейство втора своя творба - също живопис, но с по-малки размери. Авторът няма представя дали картините му са изложени в Белия дом, но знае, че са пристигнали там. Не е изпращал своя творба на настоящия американски президент Джордж Буш, тъй като не одобрява водената война в Ирак. Смята, че ако Хилари Клинтън влезе в Белия дом, би била добър президент и е готов и на нея да изпрати своя картина.

Две работи на Николай Тодоров притежава и експремиерът Симеон Сакскобургготски. Изпратил му ги е през 1990 г., когато Симеон още е бил в Мадрид. Негови творби притежават още български и чужди галерии, както и частни колекции в България, Испания, Швеция, Германия, Македония, Шотландия, САЩ и Индия.
 


Сходни връзки

ДОБРИЧЛИЯ Е ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИК С ТВОРБИ В БЕЛИЯ ДОМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди