изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:35 EEST
ДЪБОВИК ЧЕСТВА 275 ГОДИНИ    
Новини275-ата си годишнина ще отбележи през юли родното село на поетесата Дора Габе - Дъбовик, съобщи кметът Стоянка Първева. Именно отпреди 275 години датират първите данни за населеното място. Специален акцент в програмата ще бъде просветната дейност в селото. Макар училището там вече да е закрито, са издирени някои от учителствалите, които ще бъдат поканени на среща в селото. Ще бъде отслужен и водосвет на завършилия тази година основен ремонт на сградата на читалището.

За честването ще бъдат поканени църковен хор "Йон Пелеарка" и ансамбъл за народни танци от Румъния. Проект предвижда деца от училището в румънския град Кубрат, където учат 1500 деца, да рисуват по творби на Дора Габе. С. Първева е издирила книжка с ранни творби на поетесата, която е издадена на румънски език. По време на честванията тук ще бъде организирано и изучаване на български народни песни и танци. В ролята на преподаватели ще влязат бабите от групата за автентичен фолклор в селото. Очаква се за честването да пристигнат гости от румънския град Чамурлъ, откъдето са се изселили предците на настоящите жители на генералтошевското село Дъбовик. Предстои в Дъбовик да гостува и предаването "Панорама" на БНТ.
 


Сходни връзки

ДЪБОВИК ЧЕСТВА 275 ГОДИНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди