изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:36 EEST
БИЗНЕСЗОНА ДОНЧЕВО - ПРИВЛЕКАТЕЛНА ЗА ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ    
ОбществоКметът на община Добричка - Петко Петков, пред НДТ

Г-н Петков, пред финализиране е проектът "Подобряването на достъпа до Бизнесзона "Дончево" - подкрепа за икономиката на  община Добричка". Бихте ли припомнили кой го финансира и каква бе основната му цел?
- Проектът се реализира по ФАР Програма - икономическо и социално сближаване на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Пилотна интегрирана инвестиционна схема за действия по регионалното развитие, Бюджетна линия: BG2003/004-937.11.03. Изпълнител е община Добричка, а партньор - община град Добрич. Асоциирани  партньори са птицекомбинат "Яйца и птици - Зора" АД, "Жив-Ко" ООД, земеделска кооперация "Урожай" - с. Дончево, и Областно пътно управление. Размерът на безвъзмездната помощ бе  252 060 евро, което представлява 89,36% от общата стойност. Целта на проекта е бизнесзона Дончево да се обособи като основен производствен център на община Добричка, за да се създадат условия за стимулиране на общинската икономика чрез подобряване на достъпа и поддържащата инфраструктура на бизнесзоната.
- Какво наложи реализацията на този проект?
- В село Дончево, което се намира на 5 километра от областния град, са концентрирани основните предприятия на община Добричка за производство и складиране на земеделска продукция. В селото има ЖП гара с разклонения до зърнобазите, през него минава пътната артерия, свързваща селата от югоизточния регион на общината с Добрич. В бизнесзона Дончево са разположени 4 крупни предприятия, две складови бази на стопански предприятия, 13 малки предприятия и отделни индивидуални производители. Поради близостта си до областния град и концентрацията на предприятия, Дончево има всички предпоставки да стане основен общински център за складиране и преработка на земеделска продукция. От тук тя ще се изнася към пазарите чрез автомобилен или жп транспорт. Голям проблем обаче бе лошото състояние на пътната мрежа и на цялата инфраструктура около предприятията и складовите бази.
В крайно лошо състояние бяха пътят, свързващ бизнесзоната с околовръстния път на областния град Добрич, пътната настилка на подстъпите до основните производствени предприятия, пунктовете за товаро-разтоварване на зърно и жп прелезите.
Лошото състояние на пътната мрежа силно затрудняваше придвижването на превозните средства и бе пречка за транспортирането на продукцията и доставката на суровини, водеше до аварии и амортизация на превозните средства и в крайна сметка - до отказ на клиенти да ползват услугите на предприятията от зоната.
- Какво бе свършено по проекта?
- Благодарение на проекта бе извършена рехабилитация на пътя до бизнесзона Дончево и подстъпите до основните предприятия и товарища. Ремонтирани бяха пътните настилки на ЖП прелезите.
Създадена бе благоприятна среда за работещите в зоната чрез изграждане на поддържащата инфраструктура - пешеходни алеи, тротоарни настилки и улично осветление.
- Какви ще са ползите за община Добричка?
- С обновяване на инфраструктурата в бизнесзона Дончево се създадоха условия за реализация на потенциала на зоната чрез по-пълно използване на нейния капацитет и нарастване на  приноса й към икономиката на общината. Така стават привлекателни за бизнеса предлаганите свободни общински места в бизнесзона Дончево в размер на 43 230 кв. м, върху които ще се изградят нови стопански обекти. Очакваме да бъде повишена атрактивността на предприятията за клиенти на продукцията им, да се увеличи стопанската им дейност, да се повиши производителността им. Надяваме в района да бъде привлечен и  да се развие нов бизнес и така да се увеличат и работните места.
Проектът допринесе и за развитие на компетентността на общинската администрация на община Добричка за проектиране, изпълнение, наблюдение и оценка на проекти.
- Г-н Петков, докъде стигна реализацията на дейностите по проекта?
- Строителните работи вече приключиха. До края на юни обектът ще бъде приет от изпълнителя. Предвижда се официалното откриване да е през юли. НДТ

 


Сходни връзки

БИЗНЕСЗОНА ДОНЧЕВО - ПРИВЛЕКАТЕЛНА ЗА ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди