изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:39 EEST
ОБЩИНАТА ПОДПИСА ДОГОВОР С ЕКОПАК ЗА РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ    
НовиниДоговор за разделно събиране подписаха община Добрич и "Екопак-България", съобщи вчера кметът Детелина Николова. Общината и първата колективна организация за оползотворяването на опаковки обединяват усилията си, за да намалят общото количеството на отпадъците, които изхвърлят домакинствата, ведомствата, търговските вериги, хотелските комплекси и заведенията за обществено хранене. "Екопак-България"  ще реализира комплексна програма за екологично събиране, сортиране, транспортиране и предаване на отпадъците от опаковки за рециклиране.

 Цялата организация на този вид управление на отпадъците ще е за нейна сметка, без общината да харчи от бюджета си. В град Добрич от началото на юли ще бъдат поставени 450 трицветни контейнери. Една тройка ще е за събиране на хартия, пластмаси и стъкло и се предвижда да обслужва 700 жители. Организираното извозване, сортиране и транспортиране до заводите за рециклиране също са за сметка на "Екопак". Годишно на сметището в с. Богдан се извозват близо  45 000 т. битови отпадъци. Очаква се с прилагането на разделното събиране да се намали общият обем на битовите отпадъци, които се извозват там и по този начин да се удължи животът му. Прогнозата е да се намали годишният обем на битовите отпадъци с около 30 процента. За община Добрич се очаква отпадъците от опаковки, които ще се рециклират годишно, да са 12 255 т. Сметопочистващата фирма "Шеле", с която общината има подписан договор за концесия, ще извозва събраните отпадъци в разноцветните контейнери до осигурената от "Екопак" площадка за тях, каза Д. Николова. Един от ефектите на разделното сметосъбиране е, че ще се намалеят разходите на общината за сметосъбиране и сметоизвозване, обясни Д. Николова.  200 000 лв. са инвестициите, които "Екопак" ще направи още тази година в община Добрич. Тя вече е осигурила 529 000 лева за изкупуване на техниката, която община Добрич е закупила в рамките на проект за разделно сметосъбиране, спечелен пред екоминистерството. С част от средствата са били изградени 52 площадки за трицветните контейнери, подготвени са рекламни материали, закупен е и компютър. Разяснителната кампания за разделното събиране на отпадъците ще стартира със започването на учебната година. Организацията има сключени договори и изгражда системи за разделно събиране на отпадъци в 73 общини, между които Враца, Варна, Плевен, Монтана, Бургас, Смолян, Разград, Видин, Стара Загора, Кърджали, Велико Търново, Дупница, в четири столични квартала: Оборище, Красно село, Триадица и Средец, както и в курортите градове - Банско, Созопол, Хисар, Поморие, Сапарева баня и др. Населението, което се обслужва от системите за разделно събиране на "Екопак България", вече  надхвърля 2.5 милиона души.
 


Сходни връзки

ОБЩИНАТА ПОДПИСА ДОГОВОР С ЕКОПАК ЗА РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди