изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:13 EEST
Седем десни партии мислят за общи политики и принципи за местното самоуправление    
ПолитикаСофия. Седем дясноцентристки партии – “Новото време”, СДС, ДСБ, ССД, ВМРО, Земеделски народен съюз и “Гергьовден”, се събраха на среща-дискусия днес за принципите и политиките си по отношение на местното самоуправление, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

На днешната първа среща домакин беше “Новото време”. Неговият председател Емил Кошлуков обясни, че целта на срещите е да бъде постигнато единение на принципите на всички партии, следствие на което да бъдат предложени редица законодателни промени в Закона за местното самоуправление и в Закона за местната администрация. Всеки един от десните представители на срещата на кратко представи основните приоритети на своята партия и за какво ще настояват. След края на разговорите всичките седем партии са постигнали консенсус за няколко приоритетни законодателни промени – да бъде засилен мажоритарният принцип при гласуването за местна власт, да се демократизира изборното право като се въведе изборност на кметовете в населени места с население повече от 100 души, вместо 250, както е в момента. Всяка партия ще продължи да настоява и са своите принципи. Така например от ВМРО държат да се въведе задължителното гласуване, образователният ценз и да отпадне денят за размисъл. От СДС настояват да се въведе принципът на уседналост и в Закона за местните избори, а от “Гергьовден” искат да се запази преференциалното гласуване.
Емил Кошлуков поясни, че на днешната среща не е обсъждано дали в по-големите градове десните ще излязат с общ кандидат за кмет или с една листа. Това щяло да стане ясно, чак след като десните направят сериозен анализ на своите приоритети и ги обединят в едно. Лидерът на “Новото време” изрази надежда, че до края на сегашната пленарна сесия на Народното събрание ще бъдат внесени основните поправки, които искат да бъдат направени в законите, свързани с местното самоуправление и предстоящите през есента избори за местна власт. Депутатът от БНС и заместник-председател на ВМРО Борис Ячев обясни, че вече внесени 4 законопроекта от страна на опозицията в парламента за законодателни промени.
Единствената партия, която не бе поканена на първата дясна среща, свързана с местния вот, бе ГЕРБ. Кошлуков обясни липсата на ГЕРБ в този формат с това, че те са един успешен проект и на изборите за Европейски парламент са се доказали като първа политическа сила. Десните партии пък имали нужда да направят сериозен анализ на състоянието си и да вземат съответните решения за преодоляване на проблемите. Все пак Кошлуков не изключи възможността, след като десните се самоанализират, в бъдеще време да започнат разговори и с ГЕРБ.
Срещите на десните за приоритетите им в местното самоуправление, ще продължат, като домакин на следващата среща ще бъде ВМРО.
Мария СТАЛЯНОВА
 


Сходни връзки

Седем десни партии мислят за общи политики и принципи за местното самоуправление | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Седем десни партии мислят за общи политики и принципи за местното самоуправление
Автор: Anonymous да 2007-06-22 @ 09:46 EEST
Много добре мислят, но първо да си разкарат компрометирания антураж по места???

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди