изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:26 EEST
"БУНГЕ" ОТКАЗА ПРЕГОВОРИ С РАБОТНИЦИТЕ НА "КАЛИАКРА". ФИРМАТА БИЛА ВЪВ ФАЛИТ    
НовиниВчера контактната група, водена от координаторът на КНСБ, бе уведомена за предложението на компанията - 6 или 2 работни заплати. Днес зам.-областни управители се срещат с изпълнителния директор. Работници организират мълчаливо присъствие по време на срещата

По покана на изпълнителният директор на "Калиакра" АД Цветан Илиев вчера в завода се проведе среща с контактната група на работниците и служителите в рафинерията, водена от регионалния координатор на КНСБ Гинка Василева. Срещата бе по покана на Илиев, в която той е уведомил работниците за това какво могат да получат като обезщетения със затварянето на завода.

"Преговори дефакто нямаше. Цв. Илиев заяви, че могат да получат 6 заплати при доброволно прекратяване на договорите. Ако работещите не са съгласни, то договорите им ще бъдат прекратени едностранно и като обезщетение ще получат по закон само две заплати" - каза пред журналисти Г. Василева след срещата.

Категорично изпълнителният директор отказа да се срещне и с журналисти, като в отговор на питания на медиите при контакт, осъществен единствено през охраната на завода, бе получен отговор, че след няколко дни ще има официално прессъобщение.

Спешна депеша, получена в завода след обяд около 15 часа на 20 юни от "Бунге", който е собственик на "Калиакра", е наредила спиране на производството и изключване на машините, съобщи още Г. Василева. Тя добави, че с депешата е пристигнал и факс, с който са били уведомени за проведено заседание на Борда на директорите на 18 юни, когато е било взето окончателното решение за затварянето на производтвото.

По разчетите на американската компания вече е затворен маслодобивният цех, а най-късно до днес след обяд трябва да приключи работа и рафинерията. Последен ще остане да затвори до края на юни цехът за битулиране на олио е казал още Илиев, като е добавил, че машините и съоръженията ще бъдат консервирани. Всички 167 души ще бъдат освободени поетапно до 31 юли. 11 от работещите в "Калиакра" са в предпенсионна възраст, като им остават до 3 години. В колектива работят 20 семейства.

"Илиев категорично заяви, че няма да се водят преговори и няма да бъде подписван социален план. Той добави още, че фирмата не може да даде по-големи обезщетения поради лошото й икономическо и финансово състояние и практически тя била във фалит, който не е обявен" - добави още Василева.

Американската компания запазва обаче зърнохранилищата, които са с обща вместимост 32 000 т и ще продължава да изкупува зърнени храни от региона за износ. Работници от завода разказаха пред репортер на вестника, че в момента в зърнобазите на "Калиакра" има 3 000 т слънчоглед, което би стигнало за работа на завода за 10 дни. В същото време хората смятат, че една от причините за затварянето на рафинерията и загубата им на работата се дължи на сивия сектор в икономиката у нас. Когато фирма "Бунге" купувала, го правела по документи и не слагала на арендаторите и председателите на кооперации на джоб, както правели другите фирми в града. Знаем, че другите дават по 2 стотинки на килограм на джоб на зърнопроизводителите за количеството, което изкупуват от тях, казаха още работници от фирмата. Други смятат, че вината е на данъчните служители в Добрич, които носели вината и други фирми да бягали от Добрич дори в Румъния. Работници твърдят, че заради корупцията в България фирмите бяга в Румъния, а Южна Добруджа се превръща в суровинен придатък на северната ни съседка.

Снощи в 17.30 часа половината от работещите, на които предстои масово уволнение, се събраха в залата на областната администрация. Г. Василева уведоми присъстващите, че по нейна молба днес в 8 часа зам.-областни управители ще се срещнат с директора Цветан Илиев. След обсъждане работниците гласуваха днес мълчаливо да присъстват всички, които не са на смяна, пред портала на завода по време на срещата и да изкажат своите искания и пред представителите на държавата в областния център. НДТ

 


Сходни връзки

"БУНГЕ" ОТКАЗА ПРЕГОВОРИ С РАБОТНИЦИТЕ НА "КАЛИАКРА". ФИРМАТА БИЛА ВЪВ ФАЛИТ | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
"БУНГЕ" ОТКАЗА ПРЕГОВОРИ С РАБОТНИЦИТЕ НА "КАЛИАКРА". ФИРМАТА БИЛА ВЪВ ФАЛИТ
Автор: Anonymous да 2007-06-24 @ 10:45 EEST
Елементарно е, общината (дали пряко, дали чрез своя фирма) да влезе в преговори с "Бунге" за изкупуване на завода. Така (ако мисли за Добрич и добричлии) ще запази производството. Може да се разшири и т.н.
"БУНГЕ" ОТКАЗА ПРЕГОВОРИ С РАБОТНИЦИТЕ НА "КАЛИАКРА". ФИРМАТА БИЛА ВЪВ ФАЛИТ
Автор: Anonymous да 2007-06-25 @ 10:14 EEST

"Бунге" бягат не заради общината в Добрич, а заради корупцията в България. Хората вече не издържат да плащат на БСП, НДСВ и ДПС. Приказки като горните звучат като фантастика, докато управляват червените, защото те и Доган вземат всички пари в София и си ги разпределят по личните сметки. Ако управляващите се интересуваха за двата завода, които напускат Добрич, мишоците Ясен Пенчев и Евтим Костадинов щяха да се позаинтересуват поне малко, а Станишев трябваше да дойде и да разговаря с работниците и със собствениците на завода. Тримата светци са в Добрич само по избори, за да плащат на циганите да гласуват за БСП или ДПС

"БУНГЕ" ОТКАЗА ПРЕГОВОРИ С РАБОТНИЦИТЕ НА "КАЛИАКРА". ФИРМАТА БИЛА ВЪВ ФАЛИТ
Автор: Anonymous да 2007-06-25 @ 17:58 EEST
Ами, айде вие, които не сте мишоци организирайте нещо, спечелете народната любов??? Щото е много лесно да се пише във форума......

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди