изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 23:45 EEST
ГЕН. ТОШЕВ НИ ЗАВЕЩА ПРЕКРАСНИ ИСТОРИЧЕСКИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ    
Култура

Излезе от печат фототипното издание на книгата на генерал-лейтенант Стефан Тошев "Действията на Трета армия в Добруджа през 1916 година". Тя бе издадена по инициатива на Градския музей в Балчик и е дар на добруджанци от общините Балчик, Генерал Тошево, Добрич, Каварна, Кайнарджа, Силистра, Тутракан и Шабла по повод 90-годишнината от Освобождението на Добруджа през Първата световна война.



Фототипното издание е луксозно, с твърди корици и множество исторически илюстрации. На задната корица е снимката на Стефан Тошев с кратко представяне: "Военният деец, генералът от пехотата Стефан Тошев, е роден на 18.ХІІ.1859 г. в Стара Загора. Доброволец (преводач) и опълченец през Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. Завършва Военно училище в София (1879). Участва в Сръбско-българската война през 1885 г. като командир на дружина при отбраната на Сливница. В Балканската война (1912-1913) е началник на първа пехотна Софийска дивизия, а в Междусъюзническата (1913) командва пета армия. През Първата световна война (1914-1918) е командир на трета армия на Добруджанския фронт (1916), проявява високи воински качества. По негова молба е освободен и назначен за военен губернатор на Македония, преди края на войната командва четвърта армия. Умира на 27.ХІ.1924 г. Автор е на книгите "Писма от войната. 1885-1895" (1895, второ поправено и допълнено издание - 1896), "Войнишка клетва" (1901), "Освободителната война 1877-1878" (1902), "Действията на ІІІ армия в Добруджа през 1916 година" (1921), "Победени, без да бъдем бити" (1924) и др."
    Редактор на луксозното издание, което има 322 страници, е Иван Гранитски, а издателството е "Захарий Стоянов". "Новата военна история на българите може да се гордее с имената на мнозина надарени пълководци, но едно от тях блести със славата, пожъната на бойните добруджански поля - командващият Трета армия генерал Стефан Тошев. Той се отличава от другите военачалници и по това, че владее наред със законите на стратегията и силата на словото, което изразява пламенно в речи, заповеди и спомени. Обладан от националния идеал за "събирането под обща държавна стряха", генерал Тошев участва в 5 войни и увековечава всяка една с таланта на перото си, като най-ярко се откроява книгата "Действията на Трета армия в Добруджа", защото това е най-високият връх в неговата дълга военна кариера. Чувството за историзъм на пълководеца е дотолкова развито, че той усеща навреме когато се "прави" историята в името на бъдещето", пише в предговора чл. кор. д. и. н. Георги Марков.
    От предоставените на Общината екземпляри по един ще бъде подарен на училищата, народните читалища и библиотеките. Една книга ще бъде подарена на почетния гражданин на Генерал Тошево вицеадмирал Пламен Манушев, а две ще се предоставят на отдел "Култура" на Община Стара Загора, който съдейства за откриването на паметна плоча на генерал Тошев в родния му град. Едва ли може да има съмнение, че преиздадената с помощта и на нашата община книга след време ще бъде библиографска рядкост.

Дяко ДЯКОВ

 


Сходни връзки

ГЕН. ТОШЕВ НИ ЗАВЕЩА ПРЕКРАСНИ ИСТОРИЧЕСКИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди