изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:04 EEST
ИМЕНУВАТ ДЕТСКИЯ ХОР НА МАЕСТРО МЕДНИКАРОВ    
КултураДетски хор град Добрич да се казва хор "Маестро Захари Медникаров" - това предложение ще внесе на насроченото за утре заседание на Общинския съвет кметът Детелина Николова. Мотивира го с големите заслуги на Маестро Медникаров за развитие на хоровото дело в град Добрич и за да се увековечи неговото значимо дело. В докладната си записка кметът припомня, че Детският хор, получил по-късно заслужено и признанието "Представителен",  е създаден през 1961 г. по настояване на Захари Медникаров.

Повече от 40 години той е между първите в страната, като изпълнява репертоар с музика от XV век до наши дни от български и чуждестранни композитори. Именно под ръководството на Маестро Медникаров хорът е постигнал изключителен финес на изпълненията и невероятен професионализъм. За големите си заслуги към българското хорово изкуство, за изключителни художествено-творчески постижения  Захари Медникаров е удостоен със званията "Заслужил артист" /1966 г./, "Народен артист" /1981 г./, орден "Народна Република България - I степен" /1974 г. и 1984 г./, с ордените "Кирил и Методий  -  I степен", "Златен орден на труда", "Червено знаме", удостоен е със "Златна лира" и "Кристална лира" от Съюза на българските музикални и танцови дейци.От 1995 г. е Почетен гражданин на Добрич, а в конкурса "Музикант на годината - 2001" на Българското национално радио получава наградата за цялостно творчество.  
Почетният гражданин на Добрич Маестро Захари Медникаров почина на 1 май тази година.
 


Сходни връзки

ИМЕНУВАТ ДЕТСКИЯ ХОР НА МАЕСТРО МЕДНИКАРОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди