изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:20 EEST
КАЛИНКА ВЪЛЧЕВА: СПОКОЙНА СЪМ - НАРОДНАТА ПЕСЕН НЯМА ДА ИЗЧЕЗНЕ НИКОГА    
КултураНародната певица Калинка Вълчева изнесе концерт в рамките на международния младежки фестивал-конкурс "Фолклор без граници" в Огледалната зала на ДТ "Йордан Йовков" в петък. В него участва и ансамбъл "Добруджа" с главен художествен ръководител Стоян Господинов. Калинка Вълчева даде интервю специално за читателите на в. "Нова добруджанска трибуна".

- Г-жо Вълчева, от колко години сте на сцената и какво Ви даде през тези години народната песен?
- Имам зад гърба си 45 години професионална творческа дейност. А пея - откакто се помня. Народната музика ми даде много. Направих много записи в радио "София", в "Златен фонд", в телевизията. Имах много концерти извън България и тук. Мисля, че ми даде и любовта на моята публика.
- Натежава ли славата понякога?
- Не мога да кажа, че на мен ми тежи много. Аз се радвам, когато виждам хората, че ме обичат, че ме уважават, че ме ценят.
- Вие живяхте в чужбина, сега отново сте тук. Какво Ви липсваше там, липсваше ли Ви Добруджа?
- Винаги ми е липсвала Добруджа. Първо, България ми е липсвала, моите приятели, моите колеги от цялата страна. Но най-вече Добруджа, настроението на Добруджа. Моето родно село, моите близки и т. н. Българската песен не ми е липсвала толкова, защото където и да съм, аз представям българската песен, аз си вървя с нея. Но ми липсваха там нашите инструменти - кавали, гайди, гъдулки.
- В Тервел се провежда конкурс на Ваше име. Какво бихте казали за младите хора, които изпълняват българска народна музика?
- Може само да ме радва това, че има много хубави гласове. Тази година на конкурса се явиха много добри гласчета. Мисля, че веднъж го казах и пак ще го повторя - мога да съм спокойна, че народната ни песен няма да изчезне никога. Ще е жива вечно.
- Какво е посланието Ви към младите хора, които се занимават с народно пеене?
- Посланието ми е, ако могат, повече да търсят автентичното. Да ходят, да събират материал. Те винаги могат да вложат нещо тяхно, да сложат нещо от себе си. Хубаво е да имат техни нови неща. Да си изработят, да си ги направят, за да бъдат те. Всеки изпълнител си има песни, с които е тръгнал. Аз желая същото на младите изпълнители. Те винаги могат да пеят нашите песни, щом им харесват. Това също ме радва - че се пеят моите песни. Хубаво е да ги поднасят такива, каквито са, както си е носителят на тези песни. Разбира се, те не могат да предадат същия стил, да ги изпеят както мен или някоя друга от колежките ми. Но да се заучат правилно, да се заучат точно.
- Какви са бъдещите Ви планове, свързани с музиката?
- Сега, на 2 юли трябва да ходя в София - за снимки в предаване. С моите колеги ще изпълним добруджанска музика. Искам да съм с наши музиканти, защото другите винаги вкарват нещо от шоплука. Много малко звучи добруджанската музика по радио и телевизия. За това държа да ми свирят добруджанци навсякъде. Преди дни бях в София, в НДК, където имаше много голям концерт. Той мина много добре, беше чудесен спектакъл. Ще трябва да правим и записи, ако успеем, за нов диск тук, в България. Аз имам много неща издавани, но навън. Няма ги на нашия пазар.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

КАЛИНКА ВЪЛЧЕВА: СПОКОЙНА СЪМ - НАРОДНАТА ПЕСЕН НЯМА ДА ИЗЧЕЗНЕ НИКОГА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди