изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:43 EEST
Русия може да се сдобие с нова територия    
По светаРусия може да получи допълнителни 1,2 млн. кв. км. към своята територия. А това е площ, сравнима с общата територия на три европейски страни - Франция, Германия и Италия, съобщи Нюзру.


Сензационното съобщение бе направено, след като в Арктика завърши работата си океаноложка експедиция, която уточнява външните граници на континенталния шелф на Русия, информира мурманската агенция B-port.

Атомният ледоразбивач "Россия" с научна експедиция на борда се е завърнала вчера в пристанището на Мурманск.

В случай на успех на експедицията, това ще е не само от геополитическа полза за Русия, но и значителен икономически импулс за страната, твърди Нюзру.

Причината е, че запасите от нефт и газ в неусвоените недра се изчисляват на 10 милиарда тона условно гориво.

До 2009 г. Русия ще представи в ООН доказателствата, че шелфът на Северния ледовит океан е продължение на Сибирската континентална платформа, което дава право на Русия да смята тази територия за своя.

Според учените това може да се докаже с голяма степен на вероятност.

Генералният директор на ВНИИ по геология и минерални ресурси на световния океан Валерий Камински обясни, че при наличие на определени географски и геоложки признаци всяка крайморска страна може да претендира за допълнителна територия отвъд пределите на своята зона от 200 мили.

Главното условие е в дълбините на океана да се издига земна кора от континентален тип. Причината е, че Конвенцията на ООН по морско право определя външната граница на държавата по зона от 12 мили, а икономическата - от 200 мили. Разширение на икономическата зона се допуска, ако границите на континенталния шелф (подводната периферия на материка) се простират отвъд пределите на въпросните 200 мили.

През май експедицията на ВНИИ "Океангеология" отплува от Мурманск с ледоразбивача "Россия" за Северния ледовит океан. В състави й бяха включени 50 души. Плаването им продължи 42 дни.

На основата на събраните от учените данни сега Русия трябва да обоснове научно претенциите си към гигантската територия.

Агенция "Росбалт", като се позова на ВНИИ "Океангеология", уточни, че до 2009 година обосновката ще бъде напълно формулирана и потвърдена. БТА
 


Сходни връзки

Русия може да се сдобие с нова територия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди