изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 20:15 EEST
Ройтерс за доклада на ЕК: Критичен, но без предпазни клаузи    
Европейски съюзЕвропейската комисия ще отправи критики към България и Румъния в доклада си на 27 юни, тъй като двете страни не са изпълнили поставените от ЕС цели за подобряване на правосъдието и на борбата със системната корупция и организираната престъпност, предаде Ройтерс.

Агенцията се позовава на представители на ЕС, пожелали да запазят анонимност. ЕК обаче няма да стигне до там да наложи санкции срещу двете черноморски съседки, тъй като би било твърде рано след едва шест месеца членство, сочат източниците.

На този етап не предвиждаме никакви предпазни мерки, но не изключваме възможността за такива в бъдеще, ако е необходимо, каза един от представителите след края на подготвителна среща за доклада в Брюксел късно снощи.

Според източниците трима еврокомисари - българката Меглена Кунева, румънецът Леонард Орбан и италианецът Франко Фратини, зам.-председател на ЕК и комисар по правосъдие, свобода и сигурност, изразили известни резерви към някои аспекти на доклада. Фратини се противопоставил на някои от критиките към България и поискал езикът на доклада за страната ни да бъде смекчен.

По данни на източниците документът отбелязва напредъка в някои области, особено в България с приемането на конституционна поправка, гарантираща независимостта на съдебната система. Докладът също изтъква липсата на присъди за големи корупционни случаи и наличието на дълъг период на чакане преди заподозрените да бъдат изправени пред съда.

Опитваме се да бъдем справедливи и да отдадем признание за нещата, които заслужават такова, но се се плашим да кажем, че има недостатъчен напредък по някои големи проблеми, казва друг представител на ЕС. България и Румъния са подобрили съдебните си системи и са приели закони за основаване на институции за борба с корупцията, в съответствие с исканията на ЕС.

Наблюдатели обаче смятат, че резултатите са възпрепятствани от колебливи политици, политически вражди и неефективна държавна администрация, отбелязва Ройтерс. За първи път докладът, изготвян от генералния секретар на Европейската комисия Катрин Дей, ще посочи указания във всяка отделна област за специфични мерки, които трябва да бъдат предприети.

Мнозинството от еврокомисарите са подкрепили тона на доклада и са казали, че ЕК трябва да бъде твърда и непреклонна, за да насърчи доверието в политиката за разширяване на ЕС, предлагайки на новите две страни членки помощ, за да изпълнят изискванията. Източниците на Ройтерс добавят, че документът ще бъде леко преработен преди утрешното заседание в пълен състав на Комисията (колежът на комисарите), но балансът няма да бъде променен.

В документа, цитиран и от БНТ, е записано също, че механизмът за проверки и сътрудничество продължава, а България трябва до октомври да изготви "екшън-план", базиран на стратегия за борба срещу организираната престъпност, на план за засилване на независимостта и ресурсите на съдебната система и подобряване на статистиката на случаите на корупция и организирана престъпност.

Комисията ще актуализира доклада си в началото на 2008г., като до март България трябва да представи свой доклад за свършеното, а до юни Брюксел ще напише нов документ, оценяващ постигнатото от София. netinfo.bg

 


Сходни връзки

Ройтерс за доклада на ЕК: Критичен, но без предпазни клаузи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди