изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:20 EEST
ПАДНА ПЪРВАТА ЖЕРТВА В ЖЪТВЕНАТА КАМПАНИЯ    
НовиниДа се спазват правилата за безопасност на труда и да не се допускат трудови злополуки по време на жътва, предупреждават от дирекция "Областна инспекция по труда"

На 18 юни е станала трудова злополука със смъртен изход, като загиналият е комбайнер при жътва на ечемик в землището на село Радецки, Сливенска област, съобщават от дирекция "Областна инспекция по труда". Основната причина за злополуката е удар от електрически ток при почистване на филтрите на комбайн, спрян под далекопровод с високо напрежение.  От ИА "Главна инспекция по труда" съобщават, че в конкретния случай са били нарушени чл. 58  и чл. 59 от "Правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятията и дейностите на от отрасъл "Земеделие" на МЗГ от 2002 г., утвърден със Заповед № РД-09-148 от 19.02.2002 г., ДВ бр. 23 от 2002 г. В чл. 58 се казва, че "Не се разрешава:
6. спирането и работата на трактори или агрегати с височина над 4 m под електропроводи без разрешение от органите, експлоатиращи въздушна електропреносима мрежа в охраняваната около нея зона, определена от успоредни на крайните проводници линии, отстоящи на следните разстояния в зависимост от напрежението:
а) до 20 kV - 10 m
б) до 35 kV - 15m
в) до 110 kV - 20 m 
г)  до 220 kV - 25 m

Чл. 59. Движението на трактори или машинно-тракторни агрегати под въздушна електропреносима мрежа се допуска само когато височината им е по-малка от:
а) 5,0 m при движение по шосе
б) 3,5 m при движение по черен път или извън пътя."
От "Областна дирекция инспекция по труда" обръщат внимание, че през жътвената кампания трябва да се спазват правилата по безопасност на труда при работа със земеделска техника, да се спазват изискванията и задълженията за осигуряване на безопасни и здравословни условия та труд при всяка селскостопанска дейност.
С цел недопускане на подобни инциденти и във връзка с установените нарушения, е разпоредено в селскостопанските предприятия да се прегледат и актуализират инструкциите за безопасна работа с подвижна и стационарна земеделска техника, както и точно да се прилага Наредба №3 на МТСГ и МЗ за инструктажа на работниците и служителите по безопасност, хигиена на труда и противопожарна охрана, която е публикувана в Държавен вестник бр. 44 от1996 г.

 


Сходни връзки

ПАДНА ПЪРВАТА ЖЕРТВА В ЖЪТВЕНАТА КАМПАНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди