изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:16 EEST
ГРАДУШКА СМЛЯ ДОБРУДЖА    
Новини

Стихията помля реколтата и изпотроши прозорци и цигли. Възрастни разказаха, че не помнят такова нещо. Хората плачеха за труда си, докато ринеха с мотики и лопати купищата с ледени късове от дворовете си и улиците

Градушка, на места по-голяма и от яйце, падна вчера над 10-тина села в областта, основно в община Добричка. Ледените късове помляха реколтата, в градините всичко стана на кайма или бе забито в калта, начупени са стъкла на учебни заведения, цигли и керемиди, автомобили... Сред пострадалите са селата Житница, Стефаново, Поп Григорово, Славеево, Безмер, Кочмар, Драганово, Соколово и др.



 

 

В Стефаново, близо час след като стихията се беше навилняла, хората със сълзи на очи бяха излезли в опустошените си дворове, за да ринат с лопати и мотики над 15-сантиметровата образувала се покривка от ледени топчета. "Изведнъж притъмня, като изневиделица от небето първо се посипа град и малко след него рукна и дъждът. Страшно беше." - разказа 62-годишният Йордан Христов, когото заварихме да рине град с мотиката пред къщата си. Един след друг, след току-що поуспокоилата се природа започват да излизат съселяните му. 72-годишната баба Величка Динева през сълзи разказва: "Такова нещо не помня. Защо Господ ни наказва така. От година и половина съм сама, кой ще ми помогне сега. Отиде ми градинката и къщата - стъклата ми се начупиха". Баба Станка, която е на 74-години добавя: "Молихме се за дъжд, повече от месец и половина не е валяло, а то какво - всичко е на земята. Такова чудо не е било. Много страшно беше, уплаших се. По-хубаво да не беше валяло". Всички дворове в селото са сякаш минали през месомелачка. Улиците и дворовете бяха отрупани с листа, клони и плодове от дърветата. "Язък на труда ни. Не ни останаха нито домати, нито краставици, нито чушки, нищо. Така с градината си помагахме, че то двамата с мъжа ми сме пенсионери и едната пенсия отива само за лекарства" - вайка се и Занка Стоянова.

По улиците текат реки, не защото каналите не са почистени, а просто защото водата е много. "Над 100 % сме унищожени. Всичко изпочупи градушката. Има счупени стъкла на училището, детската градина, много къщи, ремонтната работилница на кооперацията. Сега отивам до Енергото, за да ги извикам, защото на три места има паднали изпочупени клони на дърветата върху мрежата" - бърза притеснен и кметът на Стефаново Тодор Монев. Хората плачат, нареждат и се вайкат за труда си и все поглеждат с надежда към небето да не се повтори адът отново.

15 минути са падали ледените "куршуми" над село Житница. "Започна като орех, после стана колкото кюфте, а накрая като юмрук", разказа кметът Георги Василев. Първо е завалял пороен дъжд, после сух град, после пак дъжд и пак град. Възрастни хора споделили с кмета, че такова нещо не са виждали. Пострадало е училището в селото. Изпочупени са 14 стъкла, покривът е протекъл, а е ремонтиран съвсем скоро. Счупени са и 4 прозореца на детската градина, където също е протекло. Изпочупени са циглите на покривите на двете учебни заведения и кметството. Според Георги Василев, нанесени са и щети по къщите  на хората. От Областния съвет за сигурност казаха за НДТ, че в Житница е отнесена и улична настилка.

В Славеево градушката е била колкото лешник, каза главният специалист "Гражданска защита в община Добричка" Жейно Мирчев. По думите му градушката е била доста обилна и е натрупала 4-5 пръста лед. Колкото орех пък са били ледените късове в Поп Григорово, Безмер и Соколово. Половин час е мляла градушка с големина на яйце в с. Драганово, разказа жена от селото. Унищожи всичко - домати, тиквички, пипер, плаче тя. "Внучето ми ревна за цветята в градината, а то всичко замина...", допълни жената. 

От хидрометеоролигчаната станция в града информираха, че само в Добрич вчера до 19 часа количеството на падналите валежи е било 10 л/кв.м. Снощи до късно заради свлечените по асфалта листа и клони движението по пътя от Добрич за Албена бе отбито през Стефаново. Машини на "Пътно строителство" почистваха платното. НДТ

 

******************************************************

Днес е един от най-черните дни за Добруджа - градушка смля поне десетина села. На места градушката е била с размери на яйце. В момента екипи на НДТ подготвят материала за печат.

С големина на яйце и била градушката в Житница, Безмер и други села. С големина на орехи е паднал град в Стефаново, Кочмар... Напълно е унищожена реколтата от десетки декари посеви, градини, лози, овошки... Изпочупени са прозорци, керемиди... Хората по села плачат в безпомощност. Трагедията засяга стотици семейства. В момента продължават да се формират градоносни облаци. По морето е имало снощи и торнадо. По-късно ще ви информираме подробно.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ БЕДСТВИЕТО

 


Сходни връзки

ГРАДУШКА СМЛЯ ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди