изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:26 EET
ДЪЖДОВЕТЕ В ДОБРИЧКО НЕ СА ПОВЛИЯЛИ НА ДОБИВИТЕ    
ЗемеделиеВъпреки падналите дъждове през юни в отделни области, сред които и Добрич, те са били недостатъчни и не са оказали съществено влияние върху формирането на добивите.

Това е било съобщено на проведеното в края на миналата седмица заседание на Консултативния съвет по зърното към Министерството на земеделието и горите. Посочено е, че провежданото обследване на площите и добивите в национален мащаб от Националната асоциация на зърнопроизводителите показва, че 95 % от ечемика, 38% от пшеницата и 86% от рапицата са прибрани, като данните за среден добив са малко по-високи - 238 кг от дка при ечемика, 201 кг за пшеницата и 236 кг за рапицата. Много добри са и показателите на зърното в повечето райони, като глутенът е от 22 до 28, особено висок в районите, където дъждовете са повлияли добре при зреенето. Отчита се, че периодът от края на април до края на май се характеризира с недостатъчни норми на валежи в някои райони на страната, което като цяло не е спомогнало за чувствително увеличаване на водните запаси в почвата. През този период пшеницата и ечемикът са били в най-критичните фази от развитието си. Съчетанието на относително високи дневни температури, придружавани със суховеи и постоянно намаляващата почвена влага, липсата на валежи със стопанско значение, са влошили изключително много водния баланс при всички земеделски култури.
По оценка на състоянието на пшеницата, в "добро до много добро" състояние са 29,1% от площите по оперативните данни към 20 юни, с които дирекцията разполага. В преобладаващо "средно" състояние са 40,2% и в "незадоволително" състояние са 29,3% от посевите. Пропадналите от сушата посеви при пшеницата са 147 943 дка, или 1,4% от засетите площи.
 


Сходни връзки

ДЪЖДОВЕТЕ В ДОБРИЧКО НЕ СА ПОВЛИЯЛИ НА ДОБИВИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди