изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-09-23 @ 10:55 EEST
ОТ "БУНГЕ" СА ПРЕДУПРЕДИЛИ ИНСТИТУЦИИТЕ ЗА МАСОВИ УВОЛНЕНИЯ    
НовиниШанс за реализация на малка част от освободените от завода за олио има в "Клас олио" в Карапелит

"Бунге България", която е собственик на завода за олио "Калиакра" в Добрич, е изпратила на 28 юни писмо до дирекция "Бюро по труда" и областна дирекция "Инспекция по труда" за предстоящите масови уволнения в завода. Това стана ясно на проведената в петък пресконференция на Павлина Божинова - главен експерт в регионална дирекция "Социално подпомагане", Маргарита Петкова - главен инспектор в областна дирекция "Инспекция по труда" и директора на дирекция "Бюро по труда" в Добрич Васил Сивков.
Според изпратеното уведомително писмо от изпълнителния директор Цветан Илиев, са посочени за освобождаване 167 души от завода за олио. Списъкът с имената и длъжностите на хората, които ще бъдат съкратени, е дълъг 8 листа. "От главния инженер до общия работник" - каза В. Сивков. И добави, че в уведомителното писмо не е уточнено от кога ще започне уволняването им. Законът дава 30-дневен срок преди началото на масови уволнения, в който трябва да бъдат информирани НОИ, Инспекция по труда, община, Бюро по труда. В писмото било посочено, че съкращенията ще стават по чл. 320 /а/ т.2 от Кодекса на труда "закриване на част от предприятието и евентуални масови уволнения". Според този текст, съкращаваните работници получават по една заплата обезщетение. Предвидено е и освобождаване срещу обезщетение от шест заплати. Така тези, които не се съгласят на този вариант, ще останат с по една заплата, става ясно от изпратеното писмо на Цветан Илиев. От "Бюро по труда" е даден тридневен срок за уточняване на подробности по него, след което ще се приеме, че тече 30-дневният срок.
След това ще бъде сформиран екип с участие на представители на дирекция "Бюро по труда", на фирмата и на синдикатите. Той трябва да състави план за действие за реализация на уволнените хора. Ще им бъде предоставена информация за свободни работни места, ще им се даде възможност за включване в програми за квалификация и преквалификация, освен тези, които "Бунге" предложи. От "Бюро по труда" са готови да открият офис за регистрация на безработните на място в завода, ако собственикът се съгласи.
Има шанс малка част от уволнените от "Калиакра" да започнат работа в завода за олио "Клас олио" в Карапелит или в месопреработвателна фирма в Ген. Тошево, каза още Васил Сивков.  Именно в "Клас олио" са започнали работа част от освободените при закриването на завода за маргарин на "Юниливър".
 


Сходни връзки

ОТ "БУНГЕ" СА ПРЕДУПРЕДИЛИ ИНСТИТУЦИИТЕ ЗА МАСОВИ УВОЛНЕНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди