изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:12 EEST
Златни предмети на 5000 години откриха археолози край карловското село Дъбене    
ИсторияДъбене. Със златни находки на възраст около 5000 години започна археологическото лято на екипа археолози на Националния исторически музей (НИМ), който работи край карловското село Дъбене.

Това съобщи за Агенция “Фокус” директорът на НИМ проф. Божидар Димитров. “Разкопавайки малки праисторически могили, археологът Мартин Христов откри нови, непознати досега детайли от украшение, които са във формите на спирали, изработени от тънка тръбичка от почти чисто злато. Тези две спирали са единствени по рода си досега сред праисторическите открития в България. Открити са заедно с осем различни керамични съда на дъното на дълбока и запълнена с камъни яма в центъра на могилата. Изцяло е запазена една рядка чаша”, разказа още той.
Разкопките продължават и вероятно следващите дни ще бъдат открити все по-интересни и все по-интригуващи предмети, които ще ни дадат повече информация за живота на местното население, за неговия доста висок цивилизационен статус, както и за прецизните технологии, използвани от древните майстори, при изработването на златни предмети (някои от които са изключително миниатюрни; има детайли, с размери 1 мм или 1,5 мм). В същото време все повече се потвърждава вече изказаното убеждение на археологическия екип – че в тази тъй далечна епоха, мините и производственият център на златни предмети и тяхната художествена обработка, откривани както в Европа, така и в Анадола, са се намирали именно в България, в района на село Дъбене. Бих напомнил че в тези подбалкански полета и сега работят или проявяват интерес за концесии мощни златодобивни предприятия като белгийска фирма в Пирдоп, канадска в Челопеч и др., допълни Божидар Димитров.
Екипът на археолога Мартин Христов е открил в досегашните могили над 25 000 златни елементи и нанизи от отделни предмети от злато, което се датира от трето хилядолетие преди Христа (на възраст 5000 години).
 


Сходни връзки

Златни предмети на 5000 години откриха археолози край карловското село Дъбене | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди