изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:19 EET
Правят опит за подновяване на секретно дело отпреди 20 години срещу турски терористи    
НовиниСофия. Само 8 дни давност (до 11 юли) остават като законен срок за подновяване на съдебно дело от 1987 година срещу трима терористи българи от турски произход, които отвличат две български деца в разгара на възродителния процес с явно намерение да ги жертват, ако не преминат границата.

Това обяви Гергина Банкова, автор на статията “Отвличането: 20 години по-късно”, публикувана в сп. “Правен свят” и посветена на търсене на истината за трагичните страници от най-новата ни история, известен като случай “Златни пясъци”, предаде репортер на Агенция "Фокус". Темата, разработена от списанието, се подхвана и от в. “24 часа”, където колегите в няколко последователни броя и в четири части (утре излиза последната засега четвърта част) се опитват да създадат обществена нагласа към случая.
Повод за подновяване на делото дава о.р. полк. Пантали Бозаджиев, с разкритието си, че пази веществено доказателство по делото, което не е дадено на съда. Това е нож, който му е даден от един от терористите в курорта “Златни пясъци”. Според чл. 422 от Наказателно процесуалния кодекс (НПК) делата могат да бъдат възобновени, ако чрез разследване се установят доказателства, неизвестни на съда. Парадоксалното е, че в множеството си опити да събере официална информация в журналистическото си разследване Гергина Банкова стига до официален отказ от всички съдебни инстанции с мотива, че такова дело не съществува. Авторката е категорична, че представители на Държавна сигурност и досега фалшифицират историята и ни пречат да разберем истината за трагичните събития.
Илка ИЛИЕВА
 


Сходни връзки

Правят опит за подновяване на секретно дело отпреди 20 години срещу турски терористи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди