изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 20:05 EEST
ИМАНЯРИ ОГРАБВАТ ИСТОРИЯТА НА КРАСЕН    
Новини    В района на с. Красен са открити много предмети от древността. Една част от тях са датирани, но има и обекти, които не са достатъчно изследвани. Такъв обект са пещерите, които вече не личат къде са били. Има и надписи върху един камък, които пък се оказа, че са похабени от неизвестни лица, по всяка вероятност от иманяри.

През 2001 г. изсечените знаци личаха отчетливо (на снимката). Сега са трудно забележими. Самият камък се е слегнал, а другите край него са разместени. Жители на Красен споделиха, че са чули взривове в района. Когато заедно със зам.-кмета на Общината Георги Георгиев и кмета на селото Тошко Тачев посетихме района, там личаха следи от скорошни разкопавания на земните пластове и местата, където са поставяни металотърсачи. Има и разместени множество камъни, някои от които са огромни.

    Надписите на камъка са почти идентични с тези на каменната колона от VІ в., намерена в района на Красен. Сега тя се намира в музея на Букурещ. Колоната е разгледана от Мария Комша, която е установила, че според начина на врязване знаците са нанесени на три етапа, но по форма се разделят на две групи – знаци, изобразяващи геометрични фигури, и букви от руническото писмо на номадските племена. В раннофеодалната епоха тези знаци са били широко разпространени. От геометричните фигури на колоната е изобразена пентограма – магически знак на питагорейците. Изобразени са също прост и сложен кръст със завити краища “мелница”, представени в няколко варианта. Румънката Мария Комша е разделила знаците от красенската колона на няколко групи според ареала на разпространението им и е стигнала да убеждението, че са свързани с номадски бит и са били в употреба от VІ до ХІ в. върху значителна територия. Геометричните знаци, например “мелницата”, са били единици за измерване и служели на майсторите зидари.

    Разбира се, това са само част от изнесените данни за колоната, които са публикувани в бр.30 и 31 на “Добруджански глас” от 2002 г.

    В района, където е камъкът с надписа, имало и пещери. Техните входове вече не личат, но има жители на Красен, които твърдят, че са влизали в тях. По стените им също имало рунически знаци. Тошко Тачев пое ангажимента да разговаря с тези хора, за да може точно да се определи местонахождението им. Ще бъдат определени и местата на халките, най-вероятно служили в древността за завързване на плавателни средства. Когато това стане, ще се предприемат необходимите мерки за изследването им. Дано до тогава иманярите да не ги открият, защото това ще е поредната гавра с историята на нашия край.

 

                                                                       Дяко ДЯКОВ

 

 


Сходни връзки

ИМАНЯРИ ОГРАБВАТ ИСТОРИЯТА НА КРАСЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди