изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-09-26 @ 00:33 EEST
КЛУБ ЗА АВТЕНТИЧЕН ФОЛКЛОР ПРИ СОУ "ЙОРДАН ЙОВКОВ"    
НовиниМладите фолклористи открили майстор на кукерски маски в Честименско

За да се съхранят най-характерните обичаи и традиции на хората от община Тервел,  група ученици от XI "а"    клас  при СОУ "Й. Йовков" - под ръководството на своите учители Стойка Жекова и Росица Стратиева, са участвали с проект за създаване на Клуб за  автентичен фолклор. Община Тервел е разработила програма, която предоставя на училищата тази възможност и финансира проекта. Дияна Илиева - зам.-кмет на общината, е съдействала при оформянето на проектните идеи и е окуражила бъдещите участници в клуба.
 В Клуба за автентичен фолклор членуват 25 девойки и младежи. Към първоначалната работна група, иницирала  проекта, са се приобщили  ученици  и от девети и десети клас в училището. Целта е да се ангажират творческите възможности на младежите, да се разкрият техните заложби и потребности от изява. Клубът съществува под формата на извънкласна форма на обучение и осигурява възможност за издирване, събиране и съхранение на местния песенен и обреден фолклор, на старинни занаяти, практикувани в района на община Тервел .
Под мотото "Съхрани българското - бъди  европеец" младите фолклористи  са провели срещи със стари и млади изпълнители на изворен фолклор. Посетени са били селата Жегларци, Кочмар, Честименско, Нова Камена. Местните жители са споделили своята обич към народните песни и обреди, съхранени в паметта им от незапомнени времена. Разказите на Злата Георгиева /79 г./ от с. Жегларци, на Дойчо Атанасов /75 г./ от с. Кочмар, Цветанка Костова /72 г./ от гр.Тервел, на Гергина Андреева /68 г./ от с. Нова Камена, на Дончо Георгиев /72 г./ от с. Честименско, на Донка Гочева /81 г./ от с.Кочмар и много други местни хора са впечатлили участниците в клуба, запалили са у тях желанието не само да изучат, записват и съхранят разказаното, но и да запеят чутите песни, да облекат автентични носии, дело на сръчните ръце на техните прабаби. Обичаите Коледа, Заговезни, Лазаровден, Гергьовден, Задушница, Еньовден също се оказали интересни за проучване. Защото историята на Добруджа е богата на събития, животът на жителите й е наситен с превратности. И до днес в с. Жегларци спорят коя традиция е "местна" и коя  е "пренесена" от преселците, чия носия е автентична и защо добруджанката вплита по своеобразен начин шевиците  в носията си, как дадена "шарка" или "багра" показва произхода на рода.
При срещите на младите фолклористи е станало ясно, че и в Добруджа е  имало  кукери. Село Честименско години наред е съхранило този обичай. Местният майстор на кукерски маски е 69-годишният Георги Камбуров. Момичетата от клуба опитали да възстановят обичая Еньова буля, който се празнува на 24 юни.
Четиримесечната дейност на Клуба е приключила с екскурзия до етнографски комплекс "Етъра" и "Музей на резбарското изкуство" в Трявна. Предстои през септември младите фолклористи да се съберат отново, за да обработят събраната информация и да подготвят издаването на цветна брошура.
 


Сходни връзки

КЛУБ ЗА АВТЕНТИЧЕН ФОЛКЛОР ПРИ СОУ "ЙОРДАН ЙОВКОВ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди