изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:46 EEST
РЕГИОНАЛЕН ЕКИП ЩЕ ПОДГОТВЯ ПРОМЯНАТА В ДОМОВЕТЕ ЗА ДЕЦА    
НовиниАнализ показва, че в Добричка област няма нужда от закриване или преструктуриране на дом за деца

Регионален екип за подготовка и управление на институционалните проекти за  реформиране на специализираните институции за деца е бил сформиран в Добрич в края на миналата седмица, съобщи за НДТ директорът на регионална дирекция "Социално подпомагане" Снежана Ванкова. Екипът включва  директорите на специализираните институции за деца, представители на РИО, РЦЗ, общините, РДСП и отделите за закрила на детето. В учредяването е участвал и представител на Държавната агенция за закрила на детето от Варна. Първите задачи на екипа ще бъдат набирането на информация и изготвянето на анализи за рисковите групи деца и оценка на потребностите от развиване на различни услуги на общинско ниво, както и на ресурсите на общността и ресурсите на специализираните институции.
Националната програма за закрила на детето от 2006 г. има приоритетна област  "Намаляване броя на децата, отглеждани в специализирани институции и подобряване на условията за живот в тях". В изпълнение на това се формират - под ръководството на Държавната агенция за закрила на детето, межуведомствени комисии на областно ниво. Те включват представители на общините,  РЦЗ, РИО, регионална дирекция "Социално подпомагане" и отделите за закрила на детето. Те са извършили оценка на специализираните институции за деца в Добричка област - Дом за медико-социални грижи за деца  /за деца до 3-годишна възраст/, Дом за деца лишени от родителска грижа / за деца от 3 до 7 години/ - с.Овчарово, Дом за деца, лишени от родителска грижа /от 7 до 18 г./ и Дом за деца и младежи с умствена изостаналост в с.Крушари.
Оценката и становището на комисиите е, че на територията на областта няма институции за деца, които трябва да се закрият или преструктурират. Съществуващите трябва да бъдат реформирани и да се подобри качеството на предлаганите в тях услуги, както и да се отворят за предоставяне на алтернативни услуги за деца.
Първият етап от създаването на институционалните проекти за реформиране на институциите за деца е подготовка и създаване на подкрепяща среда. Експерти на Държавната агенция за закрила на детето провеждат обучение на директорите на специализираните институции, на представители на отделите за закрила на детето, общините и други ангажирани институции. Следващата стъпка е сформиране на Регионален екип за подготовка и управление на институционалните проекти за  реформиране на специализираните институции за деца..
 


Сходни връзки

РЕГИОНАЛЕН ЕКИП ЩЕ ПОДГОТВЯ ПРОМЯНАТА В ДОМОВЕТЕ ЗА ДЕЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди