изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:29 EEST
100 ГОДИНИ ОТ ПЪРВИТЕ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ РАЗКОПКИ В БЕЛИЯ ГРАД    
ИсторияВсеки ден в новоткрития тази година храм на богинята Кибела в Балчик археолозите са натъкват на нови находки

Изложба “100 години от първите археологически разкопки в Балчик” се откри вчера в централното фоайе на община Балчик. Представени са находките от първите проучвания на Карел Шкорпил в Белия град – съдове и лампи от гробница на лекар-жрец от ІІ век след Христа, медицински инструменти, принадлежности и други. Изложбата се реализира съвместно от Историческия музей в Балчик и Археологическия музей във Варна и със съдействието на Община Балчик.

Първите разкопки са били на мястото на сегашния търговски комплекс “Круни”. На 24 юли 1907 г. години там е открита гробницата на лекаря-жрец. Предметите са много качествена изработка и за първи път жителите на Балчик имат възможност да ги видят до края на септември, каза уредникът на отдел “Археология” в балчишкия музей Радостина Енчева. Сега, след 100 години, откриваме и античния храм на малоазийската богиня Кибела, продължи тя. Открити са общо 8 статуи на богинята майка, като последната е намерена в петък и е с височина1 метър. През следващите дни се очаква да бъдат извадени още предмети. В момента археолозите работят под улицата до стария градски пазар, където при строителството на жилищна сграда случайно бе открит храмът. Намерените до момента мраморен декрет, постамент и маса с олтар, бронзови монети от римската епоха, релефна олтарна преграда с лъвска лапа и други са подредени в експозицията на балчишкия музей и могат да бъдат разгледани от посетителите. Сред най-ценните находки са дорийска колона, висока 50 сантиметра, с добре запазен надпис, посветен от управителя на Малка Скития до римския император Лициний.

Елина Мирчева от Варненския музей подчерта, че храмът е добре запазен и трябва да бъде възстановен в оптималния си вид за следващите поколения. Построен е в началото на ІІІ век преди Хр. и е съществувал до ІV век. Вече са очертани основите на античната сграда. Предполага се, че храмът е бил висок около 6-8 метра. Друг добре съхранен през вековете храм на Кибела в Европа не е познат, макар този в Балчик да е горял и пострадал от земетресение. В тази посока се предвижда да бъде променен проектът на жилищната сграда, чието строителство е спряно.

По аварийните разкопки продължават да работят н.с. Игор Лазаренко от Варненския археологически музей – научен ръководител, заедно с археоложките Елина Мирчева от Варна и Радостина Енчева от Балчик.

Боряна БОЖИДАРОВА

 


Сходни връзки

100 ГОДИНИ ОТ ПЪРВИТЕ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ РАЗКОПКИ В БЕЛИЯ ГРАД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди