изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 04:29 EEST
ЯДЕМ КАЛКАН НА КОРЕМ    
Лов и риболовРязко падна цената на калкана. Според експерти, причината се крие преди всичко в рекордния улов тази година.

Това доведе и до ниските цени, на които вече се предлага царицата на рибите в борсите в Североизточна България. Миналия месец калканът се продаваше между 15 и 20 лева за килограм, а тези дни килото варира между 8 и 10 лева. Най-скъпо рибата продължава да се търгува на борсите в Истанбул – 40 лева. В началото на лятото килото калкан на Босфора бе 40 долара.

Големият интерес към калкана се дължи и на факта, че тази година квотата за улов е увеличена от 20 на 30 тона, която е определена от Агенцията по рибарство и аквакултури. По Южното Черноморие рибарите могат да ловят от тази риба 10 тона, а по Северното – 20. Към днешна дата са уловени 12 тона, отчитат от добричката Агенция по рибарство и аквакултури.

Двойно са се увеличили запасите на калкан в наши води. Наличието от 1700 тона деликатесна риба показват изследванията от миналата есен и тази пролет, след 15-годишно прекъсване, съобщи д-р Марина Панайотова от секция "Биология и екология" към Варненския институт. През 1955 г. са били засечени 800 тона калкан, а в началото на прехода през 1992 г. - едва символичните 100 тона. НДТ

 


Сходни връзки

ЯДЕМ КАЛКАН НА КОРЕМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди