изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:53 EEST
Столичният общински съвет взе решение да смени името на площад “Княз Александър Батенберг”    
НовиниСофия. На днешното си заседание Столичният общински съвет взе решение по предложение на общинските съветници Радомир Чолаков и Борислав Борисов името на площад “Княз Александър Батенберг” да бъде сменено.

Това каза за Агенция "Фокус" Радомир Чолаков.
От името отпада думата “Батенберг” и площадът ще се казва “Княз Александър I”. Основният мотив на вносителите е, че ако се проследи българската история, ще се види, че в официалните държавни актове фигурирало името “Александър I княз на България”.
“Никъде не фигурира думата Батенбег. Батенберг е фамилно име на личността, което е безотносително към българската история. Държавните глави на България не се споменават с фамилни имена – казваме хан Аспарух, а не хан Аспарух Дулов. До 9 септември площадът се е казвал “Александър I”, каза Чолаков.
"Ние с колегата Борисов смятаме, че подчертаването на фамилията Батенбег има негативен морален ефект, доколкото подчертава, че първият български държавен глава след Освобождението е чужденец и натрапваме на децата си убеждението, че България се е управлявала от чужденци. Това исторически не е вярно, защото Александър I се е чувствал българин и хората са го чувствали като български държавен глава", аргументира се Чолаков.
Според него щом вече е гласувано от СОС, новото име вече е валидно.
Само три сгради ще трябва да си сменят адреси, така че промяната не налага хората да си сменят личните карти. Промяната обхваща БНБ, Художествената галерия и сградата на Народното събрание.
 


Сходни връзки

Столичният общински съвет взе решение да смени името на площад “Княз Александър Батенберг” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди