изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 08:46 EEST
ОЧАКВАТ СЕ ФАЛИТИ НА ХЛЕБАРИ    
ОбществоЦената на пшеницата от нова реколта да стигне 400 лева за тон до края на лятото, а килограм хляб 2 лева - това прогнозира търговският директор на "Добруджански хляб" Веселин Малев. От днес хлебозаводът увеличава с пет стотинки продукцията си. Очаква се до края на месеца цената на насъщния да скочи още веднъж

Ситуацията с цената на пшеницата у нас вече е страшна. Тя се увеличава главоломно всеки ден. Днес все още се опитваме да купуваме по 340 лева за тон, но от утре ще трябва да плащаме по 350-360 лева за тон, каза пред НДТ търговският директор на "Добруджански хляб" Веселин Малев. Той очаква цената на пшеницата от нова реколта да стигне 400 лева за тон, а килограм хляб 2 лева, или да плащаме по 1,40 лева за един хляб.
От днес "Добруджански хляб" вдига за втори път този месец цената на хляба - с пет стотинки. Така белият хляб "Добротица" става 85 стотинки за 700 грама, а "Нашенски" - 75 стотинки. До края на месеца се очаква да има ново поскъпване на насъщния.
Според Малев, ситуацията на пазара на зърно у нас вече е изтървана и няма механизми, които да спрат главоломното нарастване на цените. Те се увеличават всеки ден. И това предвещава масови фалити на по-дребните хлебопроизводители. Ако неконтролираният износ продължава, страната ни е застрашена от зърнена криза, прогнозираха хора от бранша.
В началото на месеца все още се е намирало зърно на цена до 300 лева за тон. През последните дни тя вече е 330-340 лева.  Вчера хлебозаводът в Добрич все още е намирал по-малки количества пшеница за по 340 лева за тон, но от днес дружеството е принудено да купува по 350-360 лева за тон, съобщи Веселин Малев. Не е ясно колко ще струва зърното следващата седмица. В Плевенско цената е стигнала 370 лева за тон. Малев очаква цената на пшеницата от нова реколта да стигне 400 лева за тон, брашното 700 лева за тон, а килограм хляб - 2 лева. Според него, няма шанс цената на зърното да бъде овладяна, тъй като тя расте и на международния пазар. В петък на борсата в Будапеща тон зърно е струвал 207 евро, а в понеделник - 213 евро. Има недостиг в страните, откъдето е имало шанс да внесем, като Доминиканската република. Няма да можем да внесем и един килограм от Южна Америка, където тази година климатичните условия също са лоши. В Украйна има мито, което ограничава износа, в Русия има недостиг. След като през май румънските фирми изкупили старата ни пшеница, сега се очаква румънско нашествие и за нова реколта. Има информация, че северната ни съседка иска да внесе 1 милион тона зърно. Вече се товарели кораби със зърно за там. В същото време зърнените акули у нас имат перфектни договори с арабския свят или страни от ЕС. Те ще рискуват да бъдат на загуба, вместо да не ги изпълнят, защото така ще загубят пазари. Така зърненият пазар ще се диктува от зърнопроизводителите, които искат много високи цени. Те ще реализират огромни печалби, независимо от ниските добиви, твърди хлебопроизводителят. Вече се говорело сред собствениците на земя, че ще искат ренти от по 40-50 лева за декар. При тази ситуация на пазара на зърно неминуемо ще има масови фалити на дребните хлебари, които произвеждат до 5000 хляба дневно, прогнозира Малев. И обяснява, че ако днес една фурна изпече хляб от 100 килограма брашно, то след продажбата му, приходите няма да стигат да купи дори 80 килограма брашно. Поскъпването на хляба е неминуемо при тази ситуация на пазара. Ако искаме да оцелеем, ще трябва да сме адекватни на пазара, каза Малев.
 


Сходни връзки

ОЧАКВАТ СЕ ФАЛИТИ НА ХЛЕБАРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди