изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 07:45 EEST
Бельото спомогнало за развитието на книжнината    
ЛюбопитноРазпространението на книжнината и увеличаването на грамотността са пряко свързани с появата на бельото. До този извод е стигнал Марко Мостерт, специалист по историята на модата от университета на Утрехт.

Той е представил хипотезата си на международен конгрес в Лийдс, съобщи в. "Гардиън".

През XIII век е бил извършен истински пробив - парцалите от износените гащи и панталони се превърнали в суровина за производство на евтина хартия, която заменила скъпоструващите кожи.

Специалистът по история на модата е установил, че от началото на XIII век обичаят да се носи долно бельо стремително започнал да се разпространява както в континентална Европа, така и в Англия, тъй като все повече хора започнали да се преместват от селата в градовете.

Селският навик да се обличат дрехите от груб плат на голо станал неприемлив, когато вече бившите селянки и селяни започнали да се занимават с търговия. В магазинчетата трябвало да обслужват представители и на противоположния пол.

Според Марко Мостерт колкото повече бельо носели хората, толкова повече парцали се трупали и толкова повече суровина за производство на хартия се събирала.

В онези времена книгите били истински разкош, тъй като се правели от обработена овча кожа. Само за една било нужно да се заколи цяло стадо овце. А хартията от долно бельо се оказала не само много евтина, а и доста трайна и качествена.

През 1476 година, когато Уилям Кекстън създал първата печатница в Англия, евтината хартия вече е била напълно достъпна. Досега се признаваше единствено заслугата на Кекстън за разпространение на книжнината в Англия. Според Мостерт обаче трябва да се отдаде заслуженото и на хартията.

Производството и усъвършенстването на хартията благодарение на увеличените запаси от парцали, безспорно, е способствало за разпространението на книжнината, за развитие на книгопечатането, твърди ученият. БТА

Jaime Faith Edmondson 58 Jaime Faith Edmondson

 

 


Сходни връзки

Бельото спомогнало за развитието на книжнината | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди