изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 17:52 EEST
Правят "цифрова вода" за световното изложение "ЕКСПО 2008"    
По светаАрхитекти и инженери от Масачузетския технологичен институт (MIT) подготвят интерактивен павилион с "цифрова вода", който ще бъде открит на световното изложение "ЕКСПО 2008" в Сарагоса, Испания, съобщи "Лайв сайънс".

Става въпрос за постройка, чиито стени-водопади показват изображения и думи. Павилионът ще има изложбена площ, кафене и различни публични пространства - всички поместени в завеси от рециклирана вода. Експонатът ще показва възможностите на "цифровата вода" и ще е първото осъществяване на идеята в архитектурата.

Тъй като рециклираната вода понякога е евтина и изобилна, в бъдеще може да се създават водни стени в по-голям мащаб. "Представете си нещо като гигантски мастилено-струен принтер, който контролира капчици падаща вода", казва Карло Рати, шеф на лаборатория в MIT.

Ефектът се създава от ред клапи, разположени на интервали по дължината на тръба, висяща във въздуха. Отварянето и затварянето им се управлява с компютър. Така се създава завеса от падаща вода, подобна на водопад. На определени места има празнини.

Цялата повърхност се превръща в течен дисплей, който непрекъснато се навива надолу. Получаващата се "шарка" от въздух и водни капчици прилича на цифровите пиксели, с които се създават изображения върху компютърни монитори и други дисплеи.

Първото световно изложение се е състояло в Лондон през 1851 г. Оттогава са организирани многобройни изложения по целия свят, включително Световното изложение в Париж през 1889 г. в чест на 100-годишнината на Френската революция. Тогава е открита Айфеловата кула. БТА

 


Сходни връзки

Правят "цифрова вода" за световното изложение "ЕКСПО 2008" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди