изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:43 EEST
Древен римски басейн – нимфеум откри полски археолог край Свищов    
ИсторияСвищов. Древен римски басейн – нимфеум откри полски археолог в античния римски град Нове, край Свищов, предаде кореспондентът на радио “Фокус” – Велико Търново

Античното съоръжение е с портал, на който е имало статуи. Находката на д-р Анджей Биернадски няма аналог в България. Единственото място в света, където археолози са разкопавали подобно съоръжение, е в Ламбези, Северна Африка.
Д-р Анджей Биернадски извършва проучванията в Нове от средата на юни, като уникалното си откритие е направил преди дни.
„Нимфеумът е много красив басейн с портал. През този портал е текла водата и е пълнила басейна”, разказа д-р Биернадски. Полският археолог все още не е разкрил басейна в целия му блясък, но е категоричен, че частите от архитектурата, на които е попаднал, му дават пълно основание да твърди, че в Нове има точно такъв вид древен басейн.
Д-р Анджей Биернадски е преподавател в Познанския университет „Адам Мицкевич”. За поредно лято археологът работи на територията на легионните терми в Нове, край Свищов. „Те се простират на 7 500 квадратни метра и заемат цял квартал. Най-вероятно термите в Нове ще се окажат по-големи от тези в Одесос, които досега бяха обявени за най-мащабните терми в България”, каза още ученият. Вероятно баните са били построени за Първия италийски легион, на който Нове е бил постоянен лагер. Случило се е в началото на II век, когато легионът побеждава даките и в чест на тази победа Траян или Хадриан финансират този огромен комплекс.
През настоящия археологически сезон полският учен проучва комплекса в южна посока и е достигнал до улица, зад която попаднал на още сгради от лагера. Изследвал е част от епископската резиденция, където е разкрил нови помещения, допълващи плана й.
Различни архитектурни детайли, много керамика, монети и други дребни находки, е събрал полският археолог.
Александър ШАБОВ
 


Сходни връзки

Древен римски басейн – нимфеум откри полски археолог край Свищов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди